neděle 2. srpna 2015

Verona

Verona je druhé největší město v Benátsku, které nejvíce proslavil spisovatel William Shakespeare svým příběhem o tragické lásce dvou mladých milenců. Ono slavné místo se nachází v ulici Via Cappelo – pověstný Juliin balkon (Casa di Giulietta), pod nímž se Romeo vyslovil ze své lásky. Tento balkon tu byl vystaven pro turisty jako atrakce cca před 100 lety, protože turisté nechápali, jak je možné, že dům, ve kterém Julie žila, nemá balkon (nutné je podotknout, že příběh o Romeovi a Julii má být smyšlený). Dům je hostincem ze 13. století. Přímo pod Juliiným balkonem je postavená bronzová socha Julie. Podle pověsti přinese štěstí každému, kdo jí pohladí pravé ňadro.






 Amfiteátr Opera di Verona se nachází na náměstí Piazza Bra. Jeho aréna se využívala k býčím a gladiátorským zápasům, ale také k popravám a veletrhům. Většinou se zaplnila celá. To znamená, že jí navštívilo okolo 20 tisíc lidí. Bohužel roku 1183 přišlo ničivé zemětřesení. Dnes se aréna používá k různým koncertům, divadelním a operním představením. Na Piazza Bra se také nachází městská radnice Palazo Minicipale a mnoho kavárniček.  








O kousek dál se nachází další z mnoha malebných veronských náměstí Piazza delle Erbe. Jeho zvláštní tvar je pro toto náměstí naprosto typický. Stojí zde veliká kašna Fontana di Madonna Verona z roku 1368. Na severním okraji náměstí se potom nachází barokní palác Palazzo Maffei. Střed náměstí také zdobí několik památníků jako je Capitello, Berlina a Colona di San Marco. Krásný dům, který se nachází na náměstí je bývalý kupecký, cihlový dům Casa dei Mercanti. Zajímavou stavbou náměstí je oblouk pojmenovaný Arco della Costa, po velrybím žebru, které zde visí.



















Žádné komentáře:

Okomentovat