úterý 4. srpna 2015

Arles

Arles je historické město, které díky své poloze na křižovatce obchodních cest vzkvétalo už v dávných dobách, kdy bylo jako římská kolonie založeno.
 Z římského období se zachovalo Forum, antické divadlo postavené za císaře Augusta, Konstantinovy lázně a oválná Aréna, ve které se konaly gladiátorské zápasy a která patří k nejzachovalejším v Evropě. 








 Po odchodu Římanů si z Arles udělal hlavní město visigotský král Euric. Brzy bylo evangelizováno sv. Trophimem, přítelem sv. Pavla, který tu založil biskupství s klášterem, odkud byla vypravována tažení proti Albigenským. Vedle radnice stojí románský kostel St. Trophime  s klášterem. Nejvzácnější je portál katedrály z 12. století zdobený plastikami Posledního soudu. Nacházejí se zde také cenné řezby ze slonoviny z 11. a 12. století. Jde o nejvýznamnější dílo románského umění uchované v Provence. Klášter je zase vyhlášen především svojí křížovou chodbou se dvěma rameny románskými a dvěma rameny gotickými, pozoruhodnou plastickou výzdobou a unikátními zdvojenými nárožními pilíři. Hlavice sloupů jsou zdobené rostlinnými nebo figurálními motivy. Křížová chodba a přilehlé místnosti často slouží jako výstavní prostory pro moderní umění.












Antické divadlo - pozůstatky antického divadla se nacházejí v blízkosti amfiteátru. Divadlo pocházelo z doby císaře Augusta a od 5. století sloužilo jako zásobárna kamene na stavby kostelů, hradeb a domů. Mělo 102 m v průměru a kapacitu 7 000 diváků. Dnes je zachován pouze fragment ochozu, přeměněný na citadelu (tzv. Tour de Roland), zbytky zdi scény a několik stupňů hlediště.




Římský amfiteátr (Arenes) eliptického půdorysu byl vybudován na nejvyšším místě města za období vlády císaře Vespasiána. Na jeho impozantním dojmu nemění nic ani skutečnost, že aréně dnes chybí nejvyšší patro. Čtyři věže pocházejí ze středověku, kdy Arabové přeměnili amfiteátr v pevnost. Mohla pojmout až 20.000 diváků a na délku měří přes 130 m. V aréně se dnes se konají také býčí zápasy (o Velikonocích a v září během rýžových slavností). Milovníkem corridy byl také Pablo Picasso, věnoval jí 2 plátna a 57 obrázků. Corrida ve Francii však není tak krutá jako ve Španělsku, je ohleduplnější k býkům, nejedná se o zabití býka, alespoň v Arles je to spíš honička mezi člověkem a býkem, matadoři v bílém snímají kokardy z rohů býka, protože camargští býci mají rohy ohnuté nahoru. Býci pro corridu se chovají v přírodní rezervaci Camargue.




V době naší návštěvy se zde konal koncert popového idolu, davy omdlévaly :)))



palačinka se sýrem a šunkou
 V Arles pobýval v r. 1888 Vincent Van Gogh a vedl zde své hádky s Gauginem, až si nakonec uřízl si ucho a skončil v blázinci v St. Rémy. Namaloval zde víc než 200 obrazů, své známé Slunečnice a Most. Nachází se zde Espace Van Gogh - kulturní centrum s uměleckými předměty, nádvoří upraveno do podoby známé z obrazů Van Gogha.



večeře - krevety, víno a tzaziky

Žádné komentáře:

Okomentovat