neděle 2. srpna 2015

Den první - Graz


Hotel Greenrooms - Graz

Do Grazu jsme jeli ze dvou důvodů: chtěli jsme někde přespat po cestě do Itálie...no a hlavně se tam den předem otvíral Primark :) Nakonec krom hotelu, který jsme přezvali na kobka, bylo vše fajn. Samotné město je hezké, Primark už nebyl tak narvaný jako na otvíračce, dokonce jsme i něco málo nakoupili, prostě slibný začátek dovolené. :)


nákup nejen z Primark

večeře :)

Graz (Štýrský Hradec) :)
Štýrský Hradec je druhé největší rakouské město a od roku 1999 je jeho historické centrum zapsáno na listině světového kulturního dědictví UNESCO.

Dnešní Hlavní náměstí (Hauptplatz) bylo vždycky centrem každodenního života a má nezaměnitelnou trojúhelníkovou dispozici. Jižní stranu náměstí lemuje radnice, která byla původně renesanční. Její klasicistní vzhled pochází z 19. stol. Průčelí radnice je ozdobeno čtyřmi sochami - alegoriemi obchodu, vědy, umění a řemesel. Do bohaté výzdoby patří třeba i dvě postavy lancknechtů na boční straně radnice. Většina domů měla dříve podloubí, které se zachovalo u dvou domů na rohu ulice Sporgasse. Tyhle domy mají krásnou fasádu ze 17. století. Střed náměstí zdobí velkolepá kašna arcivévody Johanna vytvořená roku 1878 jako jeho pomník. Socha arcivévody stojí na jejím vrcholu a je obklopena čtyřmi sedícími ženskými postavami. Jsou to alegorie řek protékajících historickým Štýrskem. Arcivévoda Johann byl významný člen habsburského rodu, syn císaře Leopolda II. Z východní strany náměstí Hauptplatz vycházejí ulice Herrengasse a Schmiedgasse. Mezi těmito ulicemi hned za radnicí se nachází velká budova Zemského domu (Landhaus) s krásným renesančním nádvořím s arkádami. V rohu nádvoří stojí kašna s bronzovým manýristickým zastřešením z roku 1590. Na Landhaus navazuje další historická budova. Je to zbrojnice, která byla postavena v 17. století a je největší historickou zbrojnicí na světě. Její sbírky mají asi 32.000 exponátů.

pověstná zmrzlina Gelato - yogurtová příchuť
  





mimoni jsou všude

Dominantou Štýrského Hradce je vrch Schlossberg, na kterém od 12. století stával hrad později přebudovaný na pevnost. Pevnost sloužila až do roku 1809 a nebyla nikdy dobyta silou. Z původních staveb mnoho nezbylo, ale dochovaly se alespoň dvě věže. První z nich je Zvonová věž z 16. století, která je vysoká 34 metrů. Ve věži je umístěn třetí největší zvon ve Štýrsku s průměrem téměř 2 metry a hmotnosti přes 4 a půl tuny (4633 kg). Druhá věž je symbolem města. Měří sice jen 28 metrů, ale pro město Graz je to velmi charakteristická památka. Hodinová věž tady stála už ve 13. století a dnešní vzhled získala v 16. století. Před ní stojí mohutná bašta. Dnes je na ní zahrada s krásnou květinovou výzdobou. Na Schlossberg vede kolejová lanovka, která je v provozu od roku 1894. V roce 2004 byla zmodernizovaná a vybavená novými, moderními vagóny. Nástupní stanice je na Nábřeží císaře Františka Josefa. K Hodinové věži se z města dá vystoupat také po 260 schodech tzv. Válečné stezky postavené během I. světové války. Někdy se používal i název Ruská stezka, protože na výstavbě se podíleli kromě rakouských ženistů také ruští zajatci.







Žádné komentáře:

Okomentovat