pondělí 3. srpna 2015

Nice

Hotel Le Saint Paul - Nice







Náš hotel byl přímo u moře, kousek od přístavu...


 Nice
            Dříve italská Nizza je páté největší francouzské město. Ročně je zde 2640 hod. slunečního svitu a 800 mm srážek pouze v 80 dnech v roce. V historii se zde vystřídali Řekové i Římané, v těchto dobách bylo Nice významné středisko s amfiteátrem, římskými lázněmi a dokonce potrubím s horkým vzduchem na vytápění lázní, což v letech 300 byl v západní civilizaci nevídaný vynález. Dnes se aréna pro 4000 diváků používá pro pořádání festivalů a kulturních. Koncem 19. stol. si sem začala jezdit léčit tuberkulózu anglická šlechta, po ní přijížděla ruská aristokracie, anglická královna Viktoria, portugalská královna a další korunované hlavy z celého světa, díky kterým vznikla známá Anglická promenáda.






 





 paráda k výročí vylodění v Normandii










Součástí Vieux Nice je i rozlehlý park pokrývající vysoký pahorek, na němž v minulosti stával hrad, později zámek Le Château. Ten nechali postavit společně s katedrálou sv. Marie provensálští radní. Hrad měl být symbolem jejich autority. Obě stavby však byly v 18. století zničeny Ludvíkem XVI. Do dnešních dní se z hradu podařilo dochovat jen zbytky opevnění z 11. století. Rozhodně se však vyplatí udělat si k ruinám procházku, nebo se na vrchol kopce vyvézt výtahem. Nabízí se odtud totiž nádherný výhled na staré město, katedrálu a další památky. Také máte možnost se pokochat krásným vodopádem, nebo posedět v příjemné zastíněné kavárně. Tento travnatý pahorek se v létě stává dějištěm koncertů a divadelních představení.








  




 Starobylá část Nice, tedy Vieux Nice, je protkána změtí úzkých uliček, které jsou lemovány spoustou restaurací, kaváren, nočních klubů, galerií a obchůdků. Budovy, v nichž se tyto podniky nachází, byly ještě před několika lety dosti sešlé, ale dnes mají elegantní okrovou fasádu a jsou ozdobeny tyrkysovými okenicemi. Dodnes je zde možné nalézt četné malé obchůdky, které jsou těmi nejlepšími místy, kde nakoupit například panenský olivový olej, ocet, či jiné typické produkty. Za nákupy dalších tradičních výrobků Provence či květin můžete vyrazit na Cours Saleya, kde se už od 17. století denně koná trh, kde můžete ochutnat místní speciality, jako je vyhlášená placka z cizrnové mouky socca, nakoupit ovoce a zeleninu za levnější ceny, hlavně v poledne, kdy trh končí. Nice je specifické svojí kuchyní, která v sobě kombinuje severoitalské vlivy s provensálskými, a zároveň zde najdete i suroviny z jiných částí Evropy, například ze Skandinávie, tyto suroviny se do místní kuchyně dostaly díky tomu, že Nice byl dlouho důležitým mezinárodním přístavem. Všem stavbám zde vévodí mohutná katedrála Cathédrale Ste.-Réparate na náměstí Rosseti, jejíž nablýskaná kupole je obložena glazovanými taškami. Nedaleko stojící Palais Lascaris pocházející ze 17. století je nejkrásnější ze všech paláců a soukromých domů, které je možné v Nice najít. Strop paláce je vyzdoben freskami a v interiéru jsou také rokokové, stříbrem vykládané dveře.








 katedrála Cathédrale Ste.-Réparate na náměstí Rosseti






















a zase ten lush


Promenade des Anglais, kterou vybudovala místní anglická komunita. Nejprve to byla jen cesta k moři, dnes 8 km dlouhá výstavní třída lemovaná butiky světových módních návrhářů a luxusními hotely, které jsou ukázkou elegance 19. století. Nejvíce vás pravděpodobně upoutá jedinečná secesní budova hotelu Negresco, jehož interiéru dominuje obrovský lustr. Za řekou je pak možné si prohlédnout Nice 19. století, které je tvořeno náměstími s podloubím, obytné domy s italským nádechem i elegantní obchody. Právě v této části města se nachází rovněž velké množství uměleckých galerií.




na trhu


dobíjíme :)


Návštěva Phoenix park



































večeře :)

Žádné komentáře:

Okomentovat