pondělí 3. srpna 2015

Marseille a ostrof If

Marseille je druhé největší francouzské město a nejdůležitější obchodní přístav Francie.  Říká se, že je jedno z nejhezčích měst Středozemí, obklopené holými vápencovými vrchy, s nádhernou polohou uprostřed širokého zálivu se starým přístavem, pevnostmi kolem nábřeží a z jihu sevřené skalami, kde začínají známé calangues. Toto město je neodmyslitelně spojeno se vznikem francouzské hymny. V r. 1792 hrstka dobrovolníků pochodovala na Paříž, aby se připojili k a při vstupu do hlavního města zpívali píseň s dojemnými slovy i hudbou, která se později francouzskou národní hymnou – Marseillaisou.

            Do města se vjíždí po nejrušnější tepně Canebierekterá byla v 17. stol. centrem provazníků a košíkářů. Dovede nás  do starého přístavu, kde kotví  malé dřevěné rybářské lodičky a  každé ráno se na Quai des Belges koná rybí trh. Na druhou stranu přístavu je možné se nechat převézt přívozem ferry boat  a projít si starou část Marseille, čtvrť Panier  se starými úzkými  uličkami, dvory a průchody, která je typickou kosmopolitní čtvrtí, kde sídlily první vlny přistěhovalců: Italové, Korsičané, Arabové, námořníci ze všech koutů světa, nyní zde žije převážně arabská komunita. 



hotel hned u nádraží, pokoje měly i kuchyňku :)

 Jak se ukázalo, v Marseille je Primark, tak jsme neodolali a rázem nebylo v autě k hnutí

další nákup v Primark


 přístav


 Dominantou města je byzantská bazilika Notre Dame de la Garde (Panna Marie Stážná) s téměř 10ti metrovou pozlacenou sochou  Panenky Marie s děťátkem, o které se říká, že ochraňuje město. Socha je viditelná z každého místa v Marseille a hlavně pro námořníky ze své 160 metrové výšky září nad mořem jako maják. První kaple byla postavena ve 13. století, později rekonstruována, zvětšována a nakonec zbořena, aby na jejích základech byla vybudována v 19. století současná stavba v románsko-byzantském stylu. Dnes je to nejnavštěvovanější poutní místo v Provence, přichází sem každoročně 1,5 milionu návštěvníků.
 


a máme lístky na loď na ostrov If



 Další dominantou je palác Pharo postavený Napoleonem III. a obklopený zahradou, který hlídá vjezd do přístavu. Pevnost St. Nicolas postavena na žádost Ludvíka XIV. neměla ochranný účel, ale měla zabránit povstání. Proto byly staré kanóny otočeny na město a ne na moře. Za revoluce v r. 1790 byla částečně zbořena revolucionáři, kteří  v ní viděli symbol absolutismu a později byla rekonstruována a rozdělena bulvárem Charlese Livona na dvě části. Starý přístav hlídá z druhého břehu ještě pevnost svatého Jana (St Jean). Zajímavostí je, že v případě napadení byl mezi těmito pevnostmi natažen obří řetěz, který uzavřel město – přístav a tak ho celý chránil. Tento řetěz tu však nevydržel moc dlouho, již ve 14. století si ho odvezl španělský král Aragon jako vítěznou válečnou trofej.









 výlet na ostrov If












Ostrov If (Tisový ostrov) s pevností, ve které byl vězněn hrabě Monte Christo. Tento maličký ostrůvek, dobře viditelný z nábřeží, nechal opevnit v r. 1524 František I. na obranu marseillského přístavu, v r. 1634 se z něho stalo státní vězení a sem umístil Alexandre Dumas svého Edmonda Dantese.
 


  



 
 













cela Edmonda Dantese




calangues

rybí trh





 Katedrála de la Major - výrazná stavba z 19. století v románsko-byzantském stylu ukrývá hrobky marseilleských biskupů.





Žádné komentáře:

Okomentovat