pondělí 6. srpna 2018

San Francisco I. - motel, přístav, Pier 39, Bubba Gump restaurant

San Francisco leží na západním pobřeží USA. Se svými více než 825 000 obyvateli je čtvrtým nejlidnatějším městem státu Kalifornie. SF bylo založeno španělskými kolonisty roku 1776 jako pevnost a misie pojmenovaná po Svatém Františku z Assisi (San Francisco). Malá osada se díky propuknutí Kalifornské zlaté horečky roku 1849 skoro přes noc změnila v největším město na americkém západě s obrovským populačním nárůstem. Mohutný hospodářský rozvoj byl nečekaně narušen 18. dubna 1906, kdy město zasáhlo katastrofální zemětřesení a následně několik dní trvající požár. Téměř 80% města bylo zničeno. Po této tragédii bylo SF postaveno prakticky celé znova. V 60. letech se stalo San Francisco symbolem hnutí hippies.
Město je proslulé svými chladnými léty, mlhou a strmými kopci. J My si užili všeho. Ubytováni jsme byli 5 nocí v motelu Town House na Lombard  Street, jen pár minut chůze od klikaté části a do přístavu to bylo cca 20 - 30 minut chůze. Pokoj byl čistý, docela velký, v ceně bylo i ranní občerstvení. Po SF jsme jezdili místní dopravou (koupili jsme si 3 denní permanentku) a chodili pěšky, takže jsme ocenili, že motel měl vlastní bezplatné parkoviště a my nemuseli řešit, kde budeme parkovat. Po ubytování jsme se šli projít do přístavu a na večeři.





 


Do města jsme přijeli přes Oakland Bay Bridge, většinou místními nazývaný zkráceně jen jako Bay Bridge. Most byl postaven v letech 1933-1936 a měří přes 7 kilometrů. Po mostě vede dálnice, po které projede denně prý 280 000 vozidel. Platili jsme mýtné, tady se za přejezd přes mosty platí. Jinak dálnice je v Kalifornii zdarma.




Původně rybářský přístav je dnes jedním z turistických center San Francisca. Fisherman’s Wharf se v průběhu let výrazně proměnil a z původně rybářsky zaměřené čtvrti se stalo sídlo zábavních atrakcí, řady muzeí, nákupních center a restaurací.

 





Systém lanových tramvají v San Franciscu je posledním fungujícím manuálně ovládaným systémem tohoto typu na světě, vynalezl ho Andrew Hilliad roku 1873. Lana pomáhala překonat strmé kopce San Francisca, s kterými se tramvaje dokázaly vypořádat lépe než povozy tažené koňmi. Postupně se však začaly prosazovat tramvaje elektrické a systém byl navíc po velkém zemětřesení v roce 1906 značně poničen. Z původních více než dvaceti linek jsou dnes v provozu již pouze linky tři. Po SF jezdí i klasické staré tramvaje. Vyzkoušeli jsme obojí.







  




 









Alcatraz



Jedním z nejnavštěvovanějších v San Franciscu je Pier 39 – přístavní molo je proslulé tím, že tady "bydlí" lachtani. První z lachtanů zavítal na Pier 39 v roce 1989 a od této doby se lachtaní kolonie rozrostla. Je tu spousta obchodů a restaurací.










 











Na Pier 39 jsme navštívili restauraci Bubba Gump Shrimp Co.,která je inspirována známým filmem Forrest Gump. Už jsme v ní byli při návštěvě Hong Kongu, ale tady byla mnohem větší.





Dali jsme si "Krevetí Nebe" a moc si pochutnali. I když já dávám přednost syrovým rybám, tahle smažená dobrota byla taky dobrá. :)



















magnetky


Coit Tower




 


Žádné komentáře:

Okomentovat