čtvrtek 2. srpna 2018

Los Angeles - Beverly Hills, Griffith observatoř, Smorgasburg, Little Tokyo...

Městská čtvrť Beverly Hills je symbolem luxusu, nachází se zde nejluxusnější obchody světoznámých značek a žijí zde filmové hvězdy. Beverly Hills je ve skutečnosti samostatné město mající vlastní zákony a předpisy. My tam vyrazili opravdu brzy ráno, kdy ulice byly ještě prázdné a my si mohli vychutnat "šmírování" domků v upravených zahrádkách. Oproti Hollywoodu to byl opravdu jiný svět. Čisto, načančaně, všude zeleň, žádný bezdomovec ani odpadky. Bohužel nám ten den zahaprovala technika, pozlobil foťák i gopro a my přišli o řadu záběrů, tak aspoň něco se podařilo zachránit.


Nesmí chybět zastávka v Beverly Gardens Park se slavným nápisem, aby bylo jasné, že jste v Beverly Hills, protože podle ikonických palem by to nikdo nepoznal.



 





Hlavní nákupní zónou je slavná třída Rodeo Drive, kde se točila i Pretty Woman. Je zvláštní, že tu v osm ráno nikoho nepotkáte. :) Nemuseli jsme aspoň řešit parkování.


 






Jedním z nejzajímavějších domů v Beverly Hills je Spadena House, který byl postaven hollywoodským filmovým architektem H. Oliverem v roce 1921 pro natáčení několika  filmů. 


  


Pak následovalo několik "instagramových" zastávek u slavných zdí. Bylo legrační pozorovat, jak jsme měli všichni stejný scénář. Přijelo auto, z něj vyskákali většinou tedy asijští turisté, cvakli fotku u zdi, hup do auta a zase na další adresu. :) Taky jsme takhle vypadali :) Mezi nejslavnější zdi patří "Pink Wall na Melrose Avenue", je to vlastně bok obchodu Paula Smithe. Pochybuji, že byl někdo někdy uvnitř, všichni prostě fotí venku. Další ze slavných zdí se nachází také na Melrose - "Made in LA" ...no a nechyběla samozřejmě ani "Křídla", kterým neodolal, světe div se, ani Štěpán.













Cestou k Hollywoodskému nápisu jsme udělali zastávku na slavné vyhlídce Mullholand Drive, odkud je pěkný pohled na LA. 







Downtown ve smogovém oparu

Na vyhlídce bydlí nějaký basketbalista :)



V  The Valley, což je kopcovitá oblast v Los Angeles, jsme udělali povinnou zastávku pod nápisem Hollywood, který je umístěn na skalnatém kopci, je dlouhý 110 metrů a vysoký 14 metrů. Původní cedule tu byla umístěna v roce 1923 a nesla název Hollywoodland, roku 1978 byl nápis zrestaurován a zkrácen na Hollywood. Já tu byla trochu nervní, protože všude byly výstražné cedule, že se tu nachází chřestýši.

slavný nápis






Kolem poledne jsme dorazili ke slavné Griffith Observatory. Doporučuji sem přijet spíše ráno, protože jinak je parkování velký problém. Stáli jsme několik kilometrů daleko, tak dlouhá byla parkovací řada. Za parkování se samozřejmě platí a je trochu obtížné odhadnout, kolik času zde strávíte. A podle toho nastavit parkovací hodiny. Nepodceňovat, opravdu kolem krouží rangeři, kteří to kontrolují. A plahočit se k hvězdárně do kopce ve čtyřiceti stupních je taky nic moc zážitek. Všude byla varování před ohněm. Pár dní po naší návštěvě museli observatoř evakuovat, protože tu opravdu hořelo. Byli jsme rádi, že jsme návštěvu stihli. To jsme nečekali, že nás evakuační drama a oheň doslova před námi teprve čeká v Yosemite, ale to trochu předbíhám. Stavba samotné hvězdárny je ve stylu art deco a v roce 2006 prošla rozsáhlou renovací. Observatoř se skládá ze tří částí – muzea Hall of Science, planetária a dalekohledů. V hlavní síni muzea je k vidění Foucaultovo kyvadlo, které demonstruje rychlost otáčení Země. Natáčela se zde spousta filmů, nejznámější je asi Terminátor, Charlieho andílci a nejnovější Lalaland. Z vyhlídky je vidět i samotný nápis Hollywood. A kupodivu mě bavilo i muzeum, je interaktivní a má klimatizaci :)














kyvadlo







meteorit

maketa Měsíce







A hurá zpět do Downtown. Byla totiž neděle a to se ve Smorgasburgu pořádají vyhlášené trhy s jídlem, které se prodává přímo z aut. Moc se nám tam líbilo. Jedinou chybou bylo to, že už to bylo v městské části, kterou asi nechce navštívit žádný turista v LA. Báli jsme se jen projíždět ulicemi v autě. Samotné trhy jsou ale bezpečné. Parkovali jsme v hlídaném parkovacím domě a areál s foodtrucky je oplocen. Jediné, co nám kazilo gastronomický zážitek, bylo už nesnesitelné vedro. Dali jsme si Lobster Nacho a chrochtáme ještě teď.















Den jsme  zakončili v Little Tokyo. My si tu Asii prostě najdeme všude. V LA se nachází jedna ze tří „japonských“ čtvrtí v USA. Další je v SF a jedna také v San Jose.  Nakoupili jsme nějaké drobnosti a užili si čerstvé syrové ryby.








U vchodu do obchodního centra Japanese Village Plaza Mall stojí středověká požární hláska. 



Žádné komentáře:

Okomentovat