úterý 7. srpna 2018

San Francisco III.- Alamo, Mission Dolores, Clarion Alley, Castro, Golden Gate park

 A máme tu další krásné mlhavé ráno v San Franciscu. Tramvají jsme se svezli k Embarcaderu a tam pak přestoupili na autobus, který jel směrem k Alamo Square. SF autobusy jsou hodně specifické, zastávky nejsou mnohdy značeny, nikde nejsou klasické jízdní řády a seznam zastávek, kam spoj jede. Zastavuje se na znamení... Ale člověk se víceméně dostane kamkoli. A když neví, místní poradí...



v prázdné historické tramvaji


  Budova s vysokou věží Ferry Building z roku 1898, která byla postavena podle vzoru katedrální věže v Seville. 

Alamo Square
Toto náměstí je slavné díky barevným viktoriánským domům. Šest domů zvaných Six sisters bylo vybudováno ve stylu královny Anny a najdete je na východní straně náměstí v ulici Steiner Street č. 710 - 720. Někdy se jim také přezdívá Painted ladies si zahrály například v sitcomu Plný dům.



 




Kousek dál v parku venčil pán berňáka...no už se nám solidně stýskalo po Fluppy, tak stud šel stranou a my šli "petovat".






Odtud jsme se pěšky vydali k Mission Dolores, po cestě jsme obdivovali krásné domky a stavili se na snídani v kavárně Réveille.















avokádový toast



místní vetešnictví


 




hasiči


hasičská stanice






 Dolores park a zase ti berňáci :)

 
  
 
 
 












 

 Z parku jsme se vydali k misii, cestou jsme narazili na pár vykradených aut. Tady už to začínalo být méně turistické a naše další kroky se pak ubíraly do čtvrtí, kde už to bylo pravé SF - všude bezdomovci, drogy a špína. Bohužel toto město má dvě tváře - nablýskané čtvrti, kde se zdržují turisté a bohatí, a pak ty, kde prostě na ulicích žije spousta lidí... "bezdmomovectví" a s tím související i kriminalita je velký palčivý problém, který si nechala radnice přerůst přes hlavu.





Nejstarší stavbou v San Franciscu je Mission Dolores z roku 1791. Jméno misie Dolores poukazuje na blízkost Laguny de los Dolores – jezera Panny Marie Bolestné, které je dnes starou, hmyzem zamořenou bažinou.




 Clarion Alley - slavné pomalované zdi





























Pak jsme se vydali do duhové čtvrti Castro a po cestě udělali ještě zastávku u Women's Building. Tady už moc turistů nepobíhá, což je škoda, protože i toto je SF.














Castro Street a The Castro Theater


 Ulice Castro Street je známá jako centrum místní komunity gayů a lesbiček. Každoročně se právě zde koná slavnost „Gay Pride“. 






Dominantou Castro Street je budova Castro Theatre z roku 1922, která je osvětlená zářivými neony. Je považována za nejzachovalejší a nejokázalejší filmový palác v San Franciscu. 





 Pak jsme se metrem svezli až k oceánu a den zakončili v Golden Gate Parku.


Golden Gate Park má obdélníkový tvar, na délku je dlouhý 4,8 km, na šířku pak 0,8 km. Historie parku je velmi dlouhá – s jeho plány se započalo již v šedesátých letech 19. století. Původně nehostinná krajina plná písečných dun byla osázena šedesáti tisíci stromy, které pomohly stabilizovat podloží, najdete tu botanickou zahradu, sekvoje, japonskou zahradu, jezera či historický kolotoč. 





ulovila jsem dalšího brouka :)




Stojí tu i holandský větrný mlýn (vlastně jsou tu dva).

Cervantes







nácvik představení



čínská svatba

Japonská zahrada






 California Academy of Sciences





A večeře v japonské restauraci - ramen forever :)





Žádné komentáře:

Okomentovat