středa 8. srpna 2018

Výlet po Pacific Coast Highway - Santa Cruz, Big Sur, Bixby Bridge, McWay Falls, Pacific Grove, 17 mile drive



V pondělí jsme si udělali výlet na jih od San Francisca po slavné panoramatické silnici Pacific Coast Highway známé také jako Highway 1. Říká se, že je to nejkrásnější cesta na světě, spojuje San Francisco s Los Angeles podél pobřeží Tichého oceánu.

Santa Cruz je malé městečko s odkazem generace beatniků a hippies šedesátých let. Právě zde napsala legenda téhle generace Ken Kesey kultovní román „Acid Test“ o cestě mladých lidí napříč Amerikou pomalovaným autobusem plným LSD a marihuany. 









 
 


surfaři



 Cestou jsme dělali zastávky na vyhlídkách, většinou byla ještě mlha, ale někde se už pomalu protrhávala.



 Big Sur
Silnice, která zde byla otevřena v roce 1937, je vytesána do strmých stěn a kopíruje v nebezpečných serpentinách reliéf břehů. Často zde chybí svodidla a povrch vozovky je kluzký od mlh.




Do oblasti Big Sur se ze severu přijíždí po mostu Bixby Bridge, který byl postaven již v roce 1932. My měli štěstí a viděli jsme ho s mlhou a odpoledne pak i bez. Obojí má něco do sebe.






 

 


Snídani/oběd jsme si dali ve vyhlášené restauraci Nepenthe, respektive v kavárně Kevah, která je o "patro" níže. Když není mlha, je krásný výhled z terasy dolů na útesy :) Když jsme odjížděli, už nebylo kde parkovat. Místo je vyhlášeno široko daleko a je to znát.












 




 Julia Pfeiffer Burns park a mlha byla pryč...

 

 Pláž, jeskyně a vodopády McWay Falls




 
 
 

 



 Maják na útesu









 A opět Bixby Bridge, ale už bez mlhy....





 


Na výběžku poloostrova Monterey leží městečko Pacific Grove, říká se mu „Město motýlů“, protože sem přilétají stovky tisíc monarchů. Tady také začíná scénická silnice 17 Mile Drive (platí se mýto). Některé zastávky byly pěkné, jiné zarostlé a o ničem. Pokud máte čas, je to příjemné zpestření cesty, ale pokud ne, není nutné jízdu absolvovat. Bylo to tak půl na půl :)


golfový klub

   

  













Na skále v moři se tyčí osamělý cypřiš "Lone Cypress", který zde roste již 250 let.

 









 Ghost Three

 A náš hotel v Pacific Grove - The Monarch Resort, byl moc pěkný, kousek od oceánu...














Žádné komentáře:

Okomentovat