pátek 3. srpna 2018

Malibu, Huntington Library and Botanical Gardens


Pondělní ráno jsme zahájili naším prvním tankováním v USA. Jak se ukázalo,  kreditní kartu to téměř nikde nechtělo přijmout, bralo to jen debetní, tak jsme fungovali tak, že jsme si u obsluhy předplatili množství benzínu... a pak už to šlo jako po másle. Stejně jsme fungovali po celé Kalifornii, pouze v Yosemite to kreditku bez problému přijalo. Jinak je samozřejmě možné platit hotově, pokud je už otevřený kiosek s obsluhou, jinak má člověk smůlu.












Ranní káva (většinou latte) a ukořistěný hrníček do sbírky a vyrážíme směr Malibu.
Realita ulic

Celková délka Malibu od východu k západu dosahuje jen 43 km.  Většina místních obyvatel tu žije poblíž dálnice Pacific Coast Highway, která protíná město, což je takové zvláštní.  Nachází se zde spousta krásných surfařských pláží. 


 Molo v Malibu je jednou z ikon jižní Kalifornie.



















Z pláže jsme si udělali malou zajížďku do kopců a navštívili jsme malý Hindu chrám (Malibu Hindu Temple), který tu byl postavený v roce 1981. Asi tu moc turistů nezajíždí, protože tam opravdu nebyla ani noha. Víc takových míst...













Dopoledním zlatým hřebem byla návštěva Gettyho Villy. Původně jsme tam vlastně ani nechtěli, tak jsme si neobjednávali časový vstup. Určitě je to lépe udělat, pokud tam máte namířeno, protože by se Vám mohlo stát, že se tam nedostanete. Naštěstí jsme přijeli asi půlhodinu po otvíračce (muzeum otevírá v 10.00) a nebyl problém se dostat dovnitř. Muzeum je zdarma, platí se jen za parkování v parkovacím domě - a to 15 dolarů. Gettyho villa je jedním ze dvou sídel muzea J. Paul Gettyho, shromažďuje exponáty starověkého Řecka, Říma a Etrurie. Sbírka obsahuje více než čtyřicet tisíc starožitností od dob 6500 př. n. l. do roku 400 n. l. Samotná budova muzea je replika antického domu Villa of the Papyri z města Herculaneum v jižní Itálii. Moc se nám tu líbilo, villa kombinuje moderní prvky s antickými a zaujme i "nemilovníky" umění.









Naprosto úchvatný je hlavní peristyl se zahradou a velkým bazénem lemovaným bronzovými plastikami. 













































Odpoledne jsme se vydali blízko Pasadeny do San Marino, kde jsme měli namířeno do naprosto úžasné a dech beroucí botanické zahrady. Pokud bych z LA a okolí měla doporučit jednu věc...jeďte do Huntington Library and Botanical Gardens. Opravdu to stojí za to. Vstupné není nejlevnější, ale parkování je zdarma, což v LA není moc častý jev. Po cestě zpátky jsme uvízli v dopravní zácpě a vedle nás v pruhu hořelo auto, doopravdy. Nad Pasadenou kroužil vrtulník, zrovna se tam rozhořel ošklivý požár a všude smrděl kouř. Předzvěst Yosemite, jen v menším měřítku.








Botanická zahrada s knihovnou byly vybudovány na pozemcích významného podnikatele H. E. Huntingtona, prezidenta společnosti Pacific Electric Railway Company. Společně se svou manželkou Arabellou vybudovali rozsáhlou sbírku.






Nám se samozřejmě nejvíce líbila japonská a čínská zahrada. V japonské části je čajový pavilón, japonský dům, zenová zahrada, sbírka bonsají.  Čínská zahrada je novější – byla tu postavena až v roce 2008 a jedná se údajně o největší čínskou zahradu mimo území Číny. 



















 









































Unikátní Huntingtonova pouštní zahrada patří k největším venkovním sbírkám a shromažďuje okolo 5000 druhů kaktusů a sukulentů. 
















Budova knihovny byla postavena ve stylu beaux-arts a celý její inventář čítá na 7 miliónů položek. Nechybí zde Gutenbergova bible z roku 1455, výtisk Magna Charty, Povídky canterburské a jeden z pouhých 12 dochovaných výtisků na pergamenu na světě. Knihovna navíc uchovává výtisky a rukopisy věhlasných autorů, jako byl Mark Twain, Charles Dickens a nejstarší vydání Shakespearových děl. Součástí sbírky jsou rovněž dopisy psané americkými prezidenty – Georgem Washingtonem, Abrahamem Lincolnem a Benjaminem Franklinem. 







 
























 












Žádné komentáře:

Okomentovat