úterý 7. srpna 2018

San Francisco V. - Palace of Fine Arts, Golden Gate Park, Ferry Plaza Farmers' Market, Vesuvio Cafe



Ráno jsme se vydali do Presidio park, kde se nachází Palace of Fine Arts. Je to monumentální stavba, která byla postavena v r. 1915 pro světovou výstavu. Stavba byla inspirována římskou a řeckou architekturou a byla postavena jako částečná zřícenina. Štěpán tady pořád pobíhal a hledal lavičku, na které se setkal Sean Connery ve filmu Skála se svou dcerou. No laviček tu byla spousta, ale ne ta z filmu, asi byla dodána filmovým štábem. :) Opět ráno tady téměř nikdo nebyl, jen pár místních, kteří běhali nebo venčili psy. Když jsme odcházeli, parkoviště se plnilo autobusy s čínskými turisty. Jste-li schopni brzy vstát, snažte se co nejvíce slavných lokací navštívit brzy ráno. Tohle místo mělo krásnou atmosféru, trochu mlha (je to blízko zálivu) a nikde nikdo. Líbilo se mi tu pro tu ospalou atmosféru.










 

Po jezírku se proháněly labutě a rackové tu nacvičovali nějakou vodní show.




Pak jsme se přesunuli autobusem kolem Golden Gate Bridge (nebyl vůbec vidět, totálně mlha) do Golden Gate park. Tady jsme už byli, ale v pozdních odpoledních hodinách a byli jsme ten den už dost uchození, tak jsme teď ráno ještě doprohlíželi pár míst, na které nebyla před tím už energie. Začali jsme růžovou zahradou, krásně to tu vonělo, ale růže už odkvétaly.



 





Don Quijote, Sancho Panza, já a Cervantes


V sobotu ráno se tu cvičilo tai-chi

 Součástí parku je i Botanická zahrada, kam se platí vstupné. Rozhodli jsme se do ní podívat, ať máme nějaké srovnání s Huntington Batonical Gardens, která nám přímo učarovala... Tady je to opravdu jen slabý odvar, navíc chaoticky značené. Byla jsem trochu zklamaná, ne že by byla tak špatná, ale Huntigton byla jiná liga.
































Pak jsme se přesunuli do Financial district na tříduThe Embarcadero. Dříve zde stála dvoupatrová dálnice, která byla v roce 1991 stržena. Dnes je třída lemovaná palmami, v jednotlivých přístavních budovách jsou kavárny, restaurace, galerie a komerční prostory. Dali jsme si toast a kávu a byli připraveni vyrazit na trhy.










Před budovou Ferry Building se pravidelně v sobotu konají trhy Ferry Plaza Farmers' Market, kde lze zakoupit místní produkty. Taky tu byl nějaký protest proti porušování lidských práv v Číně. A o kousek dál byli ochránci přírody a jejich happening.


 





já neodolala ústřicím, byly úžasné


 






most  Bay Bridge






 Trhy byly opravdu úžasné a obří, mají vnitřní i venkovní část. Ochutnali jsme spoustu ovoce, koupili si ginger baobabovou šťávu, já se nacpala ústřicemi...pokud budete v SF v sobotu, jednoznačně doporučujeme zajít sem. 



 Aktivisti za ochranu životního prostředí... Trumpa tu opavdu nemá nikdo rád :)






Pohled na Transamerica Pyramid
 

North Beach se nachází severně od Čínské čtvrti a "proslavila" ji beatnická generace. Hlavní ulicí je Columbus Ave, kde lze najít řadu kaváren a knihkupectví, mimo jiné i City Lights Bookstore, první paperbackové knihkupectví ve Spojených státech, otevřel ho v roce 1953 v ulici 261 Columbus Avenue básník Lawrence Ferlinghetti. Allen Ginsberg zde například vydal svou báseň Howl, kvůli níž byl zatčen, poněvadž úřadům přišla příliš oplzlá. 


Vedle knihkupectví se nachází bar Vesuvio Café, kam chodil pít Jack Kerouac. Původně žili v téhle oblasti Italové, je tady opravdu hodně kaváren a pizzerií.








vevnitř Vesuvia







 City Lights Bookstore, první paperbackové knihkupectví v USA.






sushi a sashimi :)


Žádné komentáře:

Okomentovat