sobota 4. srpna 2018

Hearst Castle - San Simeon



Dobré ráno z parkoviště Hearstova hradu v San Simeon. Již měsíce dopředu jsme objednávali časový vstup na prohlídku tohoto skvostu. Hearst Castle je veřejnosti přístupný denně, je možné navštívit několik okruhů, my si vybrali okruh s názvem Grand Rooms. Lístky doporučujeme objednat dopředu online, protože o prázdninách je pak na místě již téměř nemožné sehnat něco volného, nebo musíte opravdu velmi dlouho čekat. Z parkoviště (je zdarma) se nalodíte do autobusu, který vás vyveze do kopců až k samotnému sídlu. Prohlídka s průvodcem trvá asi 45 minut, pak je možné si venkovní prostory prohlížet dle libosti sami. Dolů pak jede zase zdarma bus, který Vás doveze zpět do návštěvnického centra. Nejvýhodnější je přijet opravdu hned na první prohlídku, protože pak ze "hrad" velmi rychle zaplní velkým množstvím lidí a už tu není příjemně. 


Hearstův hrad nechal v roce 1919 postavit magnát William Randolph Hearst. Dvojnásobný člen Sněmovny reprezentantů za Demokraty a neúspěšný kandidát na starostu New Yorku zbohatl vydáváním novin San Francisco Examiner, New York Morning Journal nebo bulvárním New York Daily Mirror. Honosný palác má rozlohu 51 hektarů a tvoří ho 165 místností. Jenom ložnic je 56 a koupelen dokonce 61. Nechybí tenisové kurty, vlastní kino, největší soukromá ZOO na světě a privátní letiště, dominantou je venkovní bazén Neptune Pool s rozlohou 155 metrů čtverečních. Architektkou byla slavná J. Morgan. Hearst se stal inspirací pro natočení filmu Občan Kane, jeho samotného to ale nesmírně pobouřilo. :) Ještě před samotnou prohlídkou jsme zhlédli asi 45 minutový film o Hearstovi, který vyprávěl o tom, jak jeho otec zbohatl těžbou stříbra, jak se malý Hearst dostal s matkou do Evropy, což ovlivnilo jeho lásku k umění a architektuře. Dále pak o stavbě celého komplexu atd. Bylo to moc pěkně udělané. 




Neptunův bazén je stále ještě vypuštěn, probíhá (už pár let) jeho renovace...bez vody to nevypadalo moc kouzelně, ale podle fotografií...kouzelné místo :)

























 Jídelna














 Odpočinková místnost s kulečníkem



 Římský vnitřní bazén



tenisové kurty

  



 
 Po prohlídce jsme se ještě na chvilku zastavili u oceánu a pak se už přesouvali směrem na východ k Národnímu parku Sequoia.
   
















 


Ubytovaní jsme byli v městečku Three Rivers v motelu Comfort Inn.








Štěpán si dal k večeři fajitas a já slupla steak a obří bramboru. Ráno už nás čekal Sequoia national park.





 





Žádné komentáře:

Okomentovat