úterý 7. srpna 2018

San Francisco IV. - cable car, China Town, Union Square, Coit Tower, Financial District

Ráno jsme se svezli lanovou tramvají až na konečnou do centra a odtud jsme se vydali do Čínské čtvrti. Vyplatí se si přivstat, protože už od dopoledních hodin jsou na projížďku obrovské fronty. Jedna jízda je poměrně drahá, ale pokud máte "permanentku na dopravu po SF", jízdné je v ceně.

 Historické tramvaje využívají k pohybu lana, které je nataženo po celé délce trasy, a je navíjeno z centrálně umístěné strojovny. Řidič tramvaje (grip man) se pomocí řídicí páky „připne“ (grip) k pohybujícímu se lanu, čímž se dá tramvaj do pohybu; při zastavení se pak tramvaj od lana „odepne“ a pomocí brzd zabrzdí. Rychlost tramvaje je 15,3 km/hod.





Financial District je charakteristický výškovými budovami, které zde postupně rostly . Na rohu Market St. a Kearny St. stojí Lotta' Fountain, místo, kde se lidé shromažďovali po zemětřesení a požáru v roce 1906. 






Union Square
Náměstí nese jméno podle volebních shromáždění, které se tu konaly v době občanské války. Je tu řada známých obchodů, hotely a také divadla. 



 




China Town
Čínská čtvrť je nejstarší „čínskou čtvrtí“ v USA a zároveň druhou největší čínskou komunitou žijící mimo Asii. Začala postupně vznikat ve druhé polovině 19. století migrací čínských dělníků a námořníků. Čtvrť je koncentrovaná kolem dvou hlavních ulic Grant Avenue (více zaměřená na turisty) a Stockton. Vstupní brána Chinatown gate (daroval ji Taiwan v roce 1910) se nachází na křižovatce ulic Grand Avenue a Bush Street. 















Významnou památkou  je katedrála Old Saint Mary's Cathedral z roku 1854, která přežila zemětřesení a požár.





pohled na Transamerica Pyramid z Čínské čtvrti







 









továrna na výrobu "Fortune Cookie"





  

Oběd jsme si dali v "polévkárně", na kterou jsme náhodně narazili, když jsme špatně zabočili. :)



V severní části Finanční čtvrti se nachází nejznámější výšková budova v San Fraciscu, jeden ze symbolů města, Transamerica Pyramid. Jako úzká pyramidovitá jehla se tyčí do výše 260 metrů a má 48 pater, jejím autorem je architekt W. Pereira. Stavba byla dokončena v roce 1972. Tehdy to byla pátá nejvyšší budova světa. 





Telegraph Hill je typická čtvrť s rodinnými domy v kopcovitém terénu. Výškovou dominantou ve stylu art deco je Coit Tower, 64 m vysoká věž z roku 1933. Z místa je pěkný výhled na město. Coit Tower získal své jméno po Lillie Hitchcock Coitové, bohaté obyvatelce San Francisca, která ve své závěti odkázala třetinu svého majetku městu San Franciscu na jeho zvelebení. Mecenáška již od svých mladých let měla velmi vřelý vztah k hasičům a jejich povolání, sama byla dobrovolnou hasičkou a účastnila se řady zásahů při likvidování požárů; věž tak byla postavena na počest všech hasičů. 




 




  Coit Tower







Žádné komentáře:

Okomentovat