úterý 7. srpna 2018

San Franscisco II. - Alcatraz, Lombrad Street, Golden Gate Bridge

Uprostřed zálivu se nachází skalnatý ostrov, na kterém stojí slavná věznice, která byla v provozu od 1934 do 1963, kdy ji tehdejší ministr spravedlnost Robert Kennedy nechal uzavřít kvůli vysokým provozním nákladům a špatnému stavu budov. My se na Alcatraz vydali hned brzy ráno. Lístky jsme si kupovali online už v dubnu. Prodávají se vždy s tříměsíčním předstihem. Na místě už je téměř nemožné něco sehnat, zejména v létě.  Ráno se dává do prodeje jen pár lístků na ten den a lidé tady doslova kvůli tomu spí "ve frontě". Pojedete-li na Alcatraz, kupte si lístky v předstihu online! Koupili jsme si vstup Early Bird - takže jsme byli první trajekt na ostrově. Ty vyjíždí z Pier 33, takže nás ráno čekala procházka do přístavu. Bylo zvláštní vidět ulice bez lidí. Zejména slavný Pier 39, který je normálně přecpaný. Prohlídka na ostrově je pak "na vlastní pěst", můžete se zdržet, jak dlouho chcete, a vybrat si trajekt zpět. Dostanete se do cel, koupelny, jídelny... zdarma půjčují audio průvodce. Doporučujeme obrátit si směr prohlídky...podařilo se nám většinu míst vidět ještě bez lidí. :)

okolí motelu na Lombard

ráno se tu nemačkají turisté :)

pohled na Alcatraz ze břehu

slavný IN-N-OUT bez lidí

Pier 39 bez lidí :)



trajekty vyjíždí z Pier 33 - je tu i maketa Alcatrazu




Věznici se říká Skála (The Rock) a kolovalo o ní, že se z ní nedá uprchnout. Povedlo se to pouze třem vězňům, které už nikdo nikdy neviděl. Zda se jim ale podařilo dostat se na pevninu, nebo se utopili díky silným proudům, se neví. O útěk se za celou dobu fungování věznice pokusilo 36 vězňů a krom těch nezvěstných byl zbytek při pokusu o útěk zastřelen. Průměrně zde pobývalo na 260 vězňů, které střežilo 90 dozorců, kteří většinou se svou rodinou žili na ostrově. Vězni bydleli v blocích B a C (celkem 336 cel), pro neukázněné vězně byl vyhrazen blok D s 42 celami. V průběhu provozu věznice bylo 8 vězňů zavražděno spoluvězni, 5 jich spáchalo sebevraždu a 15 zemřelo přirozeným způsobem nebo na následky nemoci.










sprchy

jídelna




















Někdy panuje názor, že do Alcatrazu byli posíláni vězni na doživotí, nebo že zde byli popravováni. To není pravda, ačkoliv byl Alcatraz vždy považován za nejtvrdší vězení v Americe. Existuje rčení: „Break the rules and you go to prison, break the prison rules and you go to Alcatraz.“ „Porušíš zákon a půjdeš do vězení. Porušíš zákon vězení a půjdeš do Alcatrazu.“






tady si vykopali tunel




Svůj trest si v Alcatrazu vykonával například kmotr chicagské mafie Al Capone. Na ostrově pobýval mezi léty 1934 a 1938, po pěstní bitce se spoluvězněm krátce seděl také v bloku D pro problémové vězně. Z Alcatrazu byl vězeň číslo AZ-85 přemístěn do jiného zařízení v jižní Kalifornii v roce 1938, rok předtím, než byl předčasně propuštěn na svobodu. Částečně za to mohly také zdravotní důvody, naplno se u něj projevila syfilis. Druhým ze známých obyvatel Alcatrazu byl Robert Stroud, přezdívaný The Birdman. Přezdívku získal již v předchozí věznici Leavenworth, kde se stal respektovaným ornitologem. Ve věznici Alcatraz pobýval za celou dobu svého pobytu v odloučení. Mezi léty 1942 a 1948 nejprve v bloku D a poté až do roku 1959 v nemocničním křídle.













Je tu spousta kormoránů a racků....
















Místnost pro návštěvy





jídelna






pohled z ostrova....mlha :)





márnice



Alcatraz nebylo jen vězení. Původně to byla vojenská pevnost, postavená v roce 1859, v roce 1907 se stala vojenskou věznicí. V roce 1933 pak Alcatraz přešel z vojenských rukou do civilní správy a o rok později zde bylo otevřeno civilní vězení. Po jeho uzavření v roce 1963 došlo o šest let později k „okupaci“ Alcatrazu potomky původních indiánů, kteří bojovali za práva indiánů a žádali o přeměnu Alcatrazu na vzdělávací a kulturní centrum indiánského obyvatelstva. "Okupace" skončila v roce 1971 a v roce 1986 byl Alcatraz prohlášen za národní historickou památku.







Coit Tower


Po prohlídce jsme dojeli trajektem zpět do přístavu, kde jsme si dali oběd - syrové mořské plody a humří polévku. A pak jsme se přesunuli na Lombard Sreet. Nejdříve jsme nasávali atmosféru ulic, pak jsme si "klikatici" projeli i autem.






Russian Hill byl pojmenován po ruských námořnících. Čtvrť tvoří především bytová zástavba. Největší atrakcí je zde ulice Lombard Street s velmi prudkým klesáním (sklon 27%), které bylo v roce 1922 vyřešeno 8 prudkými zatáčkami. Silnice je lemována budovami ve viktoriánském stylu. A stál na ní i náš motel :)









klikatice








Coit tower

dolů z kopce






Golden Gate Bridge - měli jsme štěstí a mlha se na chvilku alespoň trošku zvedla (jedno odpoledne z celého týdne), a tak jsme se po mostě projeli a také zajeli na několik vyhlídek na druhou stranu. Fotky jsou z různých míst v různých časech.  Za průjezd zpět do města se platí mýto, museli jsme ho zaplatit zpětně online, protože mýtné brány byly zrušeny.


Slavný červený most spojuje město s okresem Marin County. Most je dlouhý 2,7 kilometru, široký je 27 metrů a je na něm šest pruhů pro automobily a na každé straně jeden pruh pro pěší/cyklisty. Jeho výška je 227 metrů.

Samotná stavba Golden Gate Bridge začala 5. ledna 1933 a trvala čtyři roky. Most byl pojmenován podle úžiny Golden Gate Strait, ve které je postaven.  Most měl být původně dle plánu architekta černý/šedý. Dnes ikonická červená (oficiálně se odstín jmenuje international orange) byla nakonec zvolena proto, že dobře ladí s okolním terénem a zároveň je prý relativně dobře viditelná v mlze.  O tom trochu pochybuji....my ho některé dny neviděli vůbec. :) 












Most drží rovněž jedno smutné prvenství. Spolu s mostem Nanjing Yangtze River v Číně jde o nejoblíbenější most u sebevrahů. Do roku 1995, kdy se přestali sebevrazi počítat, z Golden Gate Bridge skočilo přes 1 500 lidí. Dnes jsou přímo na mostě umístěny speciální telefony, kterými se dovoláte rovnou psychologovi.

















A večeři jsme si dali v naší oblíbené japonské restauraci, kterou jsme měli doslova pár minut chůze od motelu. Ramen tu měli tak dobrý, že jsme zde byli každý večer.







Žádné komentáře:

Okomentovat