pátek 3. srpna 2018

Santa Barbara, Solvang, Elephant Vista Point, San Simeon

V úterý ráno jsme se odhlásili z motelu v Hollywoodu a vydali se na cestu na sever podél pobřeží. Cílovou stanicí byl San Simeon, ale po cestě jsme se rozhodli udělat pár zastávek. První bylo městečko Santa Barbara na pobřeží Tichého oceánu, které založili Španělé v 80. letech 18. století. Dojeli jsme zde poměrně brzo ráno (z LA jsem vyjížděli už kolem páté), takže Santa Barbara byla ještě v mlžném ranním oparu, což byl příjemný kontrast oproti věčně rozpáleným ulicím LA. Mělo to i výhodu jednoduššího parkování, jednak všude nebyly fronty na parkovací místa a také většinou poplatky platily až od devíti ráno, což ještě nebylo :) V roce 1925 Santa Barbaru zasáhlo ničivé zemětřesení, které zničilo historické centrum města. V rámci oprav bylo rozhodnuto, že veškeré budovy budou stavěny striktně ve stylu španělské koloniální architektury. Vypadala to tu pěkně.






Je tu pěkné dřevěné molo s několika dřevostavbami vybíhající do Tichého oceánu, tak brzy tu nikdo nebyl a foukal příjemný vítr, bohužel to nevydrželo dlouho. Ospalé ráno narušil výjezd hasičů, nejdříve jsme mysleli, že zas někde hoří, ale hasiči zběsile pobíhali po pláži. Byli jsme však dost daleko, tak nám hned nebylo jasné, co dělají. Vypadalo to, jako že někoho vyprošťují žebříkem z písku, ale zdálo se nám, že je to hloupost. V televizi večer jsme ve zprávách zjistili, že jsme měli pravdu. Paní se naštěstí nic nestalo. Uvízla ale v mokrém písku, který ji táhl dolů. Taková plážová past.



  



 


  


V Santa Barbaře se dochovala  španělská misie Old Mission Santa Barbara s kostelem, rajskou zahradou a hřbitovem, na kterém jsou údajně pochováni i indiánů, kteří v misii pracovali. Rozhodli jsme se ji navštívit, ale v té době zde probíhala mše s následným pohřbem, tak jsme se na hřbitov nedostali, abychom to ověřili :) Do muzea bylo jen poloviční vstupné, tak jsme něco ušetřili.




Rajská zahrada misie 










 


Nedaleko Santa Barbary je malebná dánská vesnička Solvang. Nikdy před tím jsem o ní neslyšela, tak jsme byli moc zvědaví, jak vypadá Dánsko uprostřed Kalifornie. Všude byla spousta čínských turistů, které zde přivážely obří autobusy. Evidentně to byla velmi "profláklá" destinace v čínských cestovkách. :)  Díky poloze se zde daří i vinicím a je zde možné ochutnávat místní vína, ale toho jsme nevyužili, v kufru jsem si totiž syslila kalifornský pinot blanc, který také večer padl. :) Název města Solvang znamená v dánštině „sunny field“ a vesnici založili v roce 1911 dánští přistěhovalci.










i ponožky jsem si přivezla...









Nachází se zde park Hanse Christiana Andersena i jeho muzeum, stará misie, mlýn, socha Malé mořské víly…prostě malé Dánsko J

 

misie






 Po prohlídce Solvangu jsme cestou na ubytování udělali ještě zastávku v Targetu kdesi uprostřed ničeho a Štěpán na parkovišti velmi obdivoval tento malý tank J

 
   


Poslední zastávkou byl Elephant Seal Vista Point - pláž, kde je možné pozorovat „mořské krávy“ ve volné přírodě. A dle množství fotek je jasné, že jsme tam strávili opravdu dlouhou dobu.

 







 
 






 
 



Ubytovali jsme se v Silver Surf Motelu v San Simeonu. Motel byl pěkný, koberec v pokoji nebyl pravda nejčistější, ale švábi tu nebyli. A postel byla čistá a pohodlná. Motel měl skvělou polohu, hned za cestou šplouchal oceán a pár minut autem byl Hearst Castle, kam jsme měli namířeno další den. Poprvé jsme v Kalifornii zažili opravdu studené ráno, silně foukalo od oceánu a já konečně vytahovala bundu. Jaká to příjemná změna oproti LA.





  
























Ranní šok, zima a fouká... :)

 Sedm ráno a my na pláži...











2 komentáře: