úterý 19. července 2016

Americké přírodovědné muzeum - New York


Výsledek obrázku pro American Museum of Natural History

V severozápadní části Manhattanu se v sousedství Central Parku nachází 25 navzájem propojených budov, jež společně tvoří Americké přírodovědné muzeum/American Museum of Natural History.
Muzeum bylo založeno v roce. Než byl postaven současný komplex muzea, byly exponáty umístěny do staré budovy Arsenal v Central Parku. V roce 1974 byl tehdejším americkým prezidentem Grantem položen základní kámen nové budovy ve viktoriánsko – gotickém stylu. V současné době se ve 25 halách muzea nacházejí stálé expozice obsahující více jak 40 milionů exemplářů – jde o jednu z největších sbírek artefaktů na světě. Kromě toho jsou součástí muzea také výzkumné laboratoře a nově renovovaná knihovna. Americké přírodovědné muzeum je sponzorováno více než dvěma stovkami subjektů a pořádá okolo stovky různých vědeckých expedic kolem celého světa.


Největšími lákadly muzea jsou kostry dinosaurů, z nichž jednu uvidíte hned při vstupu v prvním podlaží. Jde o kostru 17 metrů vysokého Barosaura.






Jednou z velkých atrakcí tohoto muzea jsou také diorámy – tedy věrné vyobrazení tehdejší, ale i dnešní přírody. Takto vznikaly monumentální díla pokrývající plochu až 30 metrů čtverečních – například scéna s americkými bizony, souboj vorvaně a obrovského hlavonožce, nebo věrná kopie korálového útesu z Baham.







Hall of Saurishian Dinosaurs, kde jsou vidět kostry vzpřímených dinosaurů, jako byl Tyrannosaurus rex s čelistí měřící 1,2 metru a patnácticentimetrovými zuby nebo Apatosaurus, který se pyšnil svým dlouhým ocasem. V Hall of Ornithischian Dinosaus je vystaven býložravý Stegosaurus, který byl nalezen ve Wyomingu, nebo Styracosaurus ozdobený rohy. V dalších dvou výstavních síních jsou vystaveni savci a jejich vyhynulí příbuzní. Kromě mastodontů, šavlozubých tygrů a obřích lenochodů si zde můžete prohlédnout také malého mamuta a 12 milionů let starého koně. Celkem je zde vystaveno 250 fosilií.







Novým lákadlem (od ledna 2016) je kostra nedávno objeveného dinosaura, jemuž odborníci ještě ani nestačili dát jméno. Jeho kostra se nevejde do jednoho sálu, takže hlava s krkem je vysunuta až do chodby. Návštěvníkům přijíždějícím výtahem se tak dostává nečekaného uvítání. Kostra je dlouhá 37 metrů a svou výškou se vejde přesně pod šestimetrový strop sálu. Paleontologové tvrdí, že tento obří býložravec, který náleží do skupiny titanosaurů, vážil kolem 70 tun - tolik, co deset afrických slonů. V roce 2014 ho v argentinské Patagonii, kde titanosauři žili před 100 miliony let, našli José Luis Carballido a Diego Pol.






Nejstarší výstavou v muzeu je Hall of the Northwest Coast Indians, tedy exponáty indiánských kmenů žijících na severozápadním pobřeží Spojených států amerických. Kromě věcí každodenní potřeby a oblečení si zde můžete prohlédnout také řadu indiánských totemů.





 


Žádné komentáře:

Okomentovat