pátek 22. července 2016

Jižní Manhattan - New York

Toulky jižním Manhattnem...


budova soudu




 V oblasti dolního Manhattanu se nachází dominantní budova radnice, která se v minulosti stala místem mnoha oslav a demonstrací. Radnice byla postavena v roce 1812 ve středu stejnojmenného parku ve federálním stylu a dnes v ní sídlí městská správa.





 City Hall Park býval v minulosti jen pastvinou, v současné době je však pěkně upraven, udržován a je vyhledávaným místem odpočinku. Od roku 1730 jej zdobí kašna s tryskající vodou, a od roku 1890 také bronzová socha vlastence Nathana Halea od sochaře Fredericka MacMonniese. Socha je připomínkou, že na tomto místě kdysi Američané protestovali proti britské vládě.



Woolworth Building

Freedom Tower

rozkopaná Brodway


St. Paul's Chapel se hřbitovem









 Neoficiální maskot Wall street, útočící býk, bronzová socha vážící 3200 kg, která zde byla umístěna nelegálně a bez povolení, dokonce byla i odstranněna, ale po bouřlivých protestech jí nakonec vyhradili místo severně od Bowling green, což je trojúhelníkový pozemek, který skutečně kdysi sloužil hráčům amerických kuželek.







Slavná Wall St. leží na dolním Manhattanu ve finanční čtvrti (Financial District). Sídlí zde americká burza (New York Stock Exchange) a mnoho hlavních amerických burzovních a neburzovních trhů a významných finančních korporací má hlavní sídlo také právě zde.

burza
 New York Stock Exchange – americká burza ve slavné ulici Wall Street, největší burza akcií a derivátů na světě. Plány na postavení burzy vznikly v roce 1792, uskutečnění bylo až v roce 1817. NY burza je druhá nejstarší v USA (nejstarší je ve Philadelphii). Od roku 1978 je zapsána do registru historických míst USA.



Federal Hall

 V samém srdci nejrušnější finančnické čtvrti na světě známé jako Wall Street najdeme budovu Federal Hall, právě zde složil George Washington v roce 1789 první prezidentskou přísahu americkému lidu.
Federal Hall je pravděpodobně první budovou v New Yorku, která byla postavena v novořeckém stylu podle návrhu Ithiela Towna a Alexandra Jacksona Davise. Průčelí i zadní část budovy zdobí sloupová síň s osmi dórskými sloupy vysokými 10 metrů. Všemu dominuje socha George Washingtona, kterou v roce 1883 vytvořil John Quincy Adams Ward. Washington je vyobrazen s rukou nad biblí, jak skládá svůj slib prvního prezidenta země.


 Jakousi duchovní oázou mezi mrakodrapy, jež jsou symbolem obchodu a zisku, je novogotický kostel Trinity Church, který již po 300 let stojí v čele Wall Street. V roce 1705 mu královna Anna věnovala velké pozemky na Manhattanu. Roku 1789 se zde konala bohoslužba na počest George Washingtona u příležitosti jeho inaugurace. Dnešní stavba je již třetím kostelem na tomto místě. Jeho věž je 85,3 metrů vysoká a až do 60. let 19. století byla nejvyšší dominantou města a významným orientačním bodem. Ke kostelu přiléhá také hřbitov, který je místem posledního odpočinku pro mnoho významných Newyorčanů, jako byl třeba vlivný tvůrce nově vznikajícího New Yorku Alexander Hamilton nebo vynálezce parníku Robert Fulton.





interiér Federal Hall




Tiffany :)


Žádné komentáře:

Okomentovat