pátek 22. července 2016

St. Patrick Cathedral

Nepřehlédnutelnou dominantou a velmi ceněnou památkou New Yorku je Katedrála sv. Patrika, která je největší neogotickou katedrálou v celé Severní Americe. Byla postavená v letech 1858 – 1878 je vklíněna do hustě zastavěné oblasti, nachází se v bloku mezi 50. a 51. ulicí, Pátou avenue a Madison Avenue, v blízkosti Rockefeller Center.
 I když dosahuje úctyhodné výšky 100 metrů, mezi newyorskými mrakodrapy se ztrácí jako trpaslík. Přesto je to stavba opravdu obrovská, na délku měří 101 metrů a na šířku 53 metrů. Její prostory jsou tak ideálním místem pro konání nejrůznějších událostí, jako jsou svatby, pohřby, bohoslužby a nejrůznější slavnosti města. V hlavní lodi se může usadit až 2500 lidí. Je farním kostelem a sídlem arcibiskupa římskokatolické arcidiecéze New York.


Výsledek obrázku pro st. patrick cathedral new yorkVýsledek obrázku pro st. patrick cathedral new york

1 komentář:

  1. Ty kostely a chrámy v New Yorku a celkově v Americe jsou fakt působivé. Snaží se kopírovat architekturu z Evropy, ale s moderními prvky. Běžné je třeba podlahové topení v kostele. A to mi přijde fajn, protože se tam dělá pak všechno proto, aby lidi do těch kostelů skutečně chodili. :)

    OdpovědětVymazat