pátek 22. července 2016

Rockefeller Center a vyhlídka Top of the Rock


Výsledek obrázku pro top of the rock workers

V samotném centru Manhattanu se na ploše 22 akrů rozkládá Rockefeller Center – soustava 19 obchodních budov, které tvoří největší privátně vlastněný komplex svého druhu na světě. V roce 1987 byl vyhlášen Národní historickou památkou.
Rockefeller Center se nachází mezi ulicemi 48th Street a 51th Street, v oblasti zvané Midtown. Počátky výstavby se datují do roku 1928, kdy ho začal budovat John D. Rockefeller Junior. Při stavbě Rockefellerova centra v roce 1932 vznikla také slavná fotografie se skupinkou dělníků, jenž sedí na trámu vysoko nad zemí.
Komplex byl vystavěn ve stylu art deco a jsou pro něj typické průchody, podúrovňová náměstí, zahrady a venkovní sochy. Rockefeller Center se skládá z budov Radio City Music Hall, GE Building, Center Art a dalších několika budov na Rockefeller Plaza. 

Výsledek obrázku pro top of the rock workersNa této adrese se také v 70. patře nachází vyhlídka Top of the Rock, odkud je nádherný výhled na celý Manhattan, včetně Empire State Building na jihu a Central Parku na severu. Vyhlídku tvoří tři plošiny, jenž umožňují 360° výhled na celý New York.





432 Park Avenue, nejvyšší bytový mrakodrap planety 
 Nová newyorská dominanta poblíž Central Parku vychází z nejčistšího geometrického tvaru - čtverce. Dokončena byla v roce 2015 a dosahuje výšky 426 metrů. Budovu tvoří železobetonové jádro, kde jsou soustředěny výtahové šachty a veškeré komunikační a mechanické rozvody. Z jádra vystupuje vyztužený železobetonový skelet. Díky tomuto stavebnímu řešení jsou všechny byty nebývale prosvětlené a prostorné bez nadbytečných nosníků uvnitř jednotlivých pokojů. V mrakodrapu je celkem 104 bytů, každý z nich má okna velká tři krát tři metry a na jednom patře se vždy nacházejí maximálně dva byty.
 

















 V samotném srdci celého Rockefellerova komplexu se rozkládá podúrovňové náměstí lemované vlajkami států, jež jsou členy Organizace spojených národů. Vlajky jsou seřazeny abecedně dle názvů států, českou vlajku naleznete vlevo od prosklené budky s nápisem Rock Center Cafe.
V zimě si zde můžete zabruslit a v létě zase poobědvat v American Festival Café, které během teplých měsíců nahradí kluziště. Za kluzištěm se zdvihá promenáda, kde je každoročně umístěn symbol Vánoc – obrovský vánoční strom. Tradice newyorského kluziště pod otevřeným nebem sahá až do roku 1936. 
Rockefeller Plaza

Protože jsme byli v Americe na Den nezávislosti, vlály na náměstí americké vlajky. 

Prometheova fontána

 Kousek od Rockefeller centra je slavná cukrárna Magnolia Barkery, jejich slavný Red Velvet Cheesecake byl gurmánský zážite.









Žádné komentáře:

Okomentovat