čtvrtek 21. července 2016

Brooklyn Bridge - New York

Brooklyn je nejlidnatější čtvrtí New York City. Byl samostatným městem až do roku 1898, kdy se po veřejné anketě připojil k New Yorku.
 V roce 1883 byl postaven Brooklyn Bridge, který velice usnadnil dopravu, která byla dříve možná jen pomocí lodí. S Manhattanem je spojen 3 mosty (Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge a Williamsburg Bridge), dále podvodním tunelem Brooklyn – Battery Tunnel a několika tunely metra.
Brooklynský most spojuje v New Yorku dvě čtvrti – Manhattan a Brooklyn přes řeku East River. Je to typicky visutý newyorský most. Celý jej drží 2 mostní věže, každá na jednom břehu, ze kterých vedou lana, za která je zbytek mostu zavěšen. Jeho délka je 480 metrů a ještě mnoho let byl nejdelší takový na světě.
 Po svém otevření v roce 1883 byly jeho věže dokonce nejvyššími stavbami na západní zemské polokouli, jednalo se o technický zázrak (zvláště ve své době) a podle tohoto vzoru bylo vybudováno mnoho dalších mostů nejen v New Yorku. Předtím bylo jednou možnosti, jak se dopravit na Manhattan, pouze po vodě.
 Zajímavé je, že během stavby se mnoho dělníků potýkalo s podivnou nemocí, ze které se brzy vyklubala dekompresní nemoc. Museli totiž ručně pod vodou hloubit základy pro mostní věže. 


cestou k Brooklyn bridge.... asi tak v šest ráno, abychom se neupekli...













Žádné komentáře:

Okomentovat