středa 20. července 2016

Intrepid Sea, Air & Space Museum - New York

Intrepid Sea, Air & Space Museum je na řece Hudson (mezi New Yorkem a New Jersey) zaparkována stará letadlová loď Intrepid, která slouží jako námořní, letecké a vesmírné muzeum v New Yorku. USS Intrepid (CV-11) je americká letadlová loď třídy Essex, uvedena do služby v roce 1943 a samozřejmě velmi aktivní během 2. světové války, zejména v Tichomoří. Účastnila se největší námořní bitvy 2. světové války v roce 1944 proti Japoncům u ostrova Leyte. Po válce prošla modernizací a v roce 1950 byla opět nasazena do služby. Účastnila se války ve Vietnamu, ale též vyzvedávala z oceánu vesmírné lodě z programů Mercury a Gemini po jejich návratu z mise. Aktivní kariéru ukončila v roce 1974, od roku 1982 slouží jako muzeum.
 Zajímavostí je, že v roce 2001 byla po útocích na World Trade Center použita jako základna a operační středisko pro několik stovek agentů FBI. A v roce 2009 byla svědkem slavného nouzového přistání letu US Airways 1549 na hladině řeky Hudson, to se odehrálo na řece hned vedle muzea.

Na palubě je umístěna budova s testovacím raketoplánem Enterprise.
  Výsledek obrázku pro intrepid enterprise


Vedle lodi je zaparkována ponorka USS Growler, sloužící v letech 1958 až 1964. 



























Na lodi je k dispozici mnoho zajímavých exponátů a aktivit. Většinu lodi a palub si můžete osobně projít. Navštívíte zázemí, jídelny, kuchyně, ubikace, toalety, navigační, radarové a komunikační místnosti. V hangáru a na letové palubě uvidíte desítky letadel a vrtulníků, do několika z nich si můžete vlézt. Za poplatek se můžete proletět leteckým simulátorem. Na horní palubě též můžete prolézt kapitánský můstek.


Na molu vedle lodi lze vidět jeden z mála exemplářů letadla Concorde. Tento konkrétní kus drží rekord v překonání Atlantického oceánu dopravním letadlem (2 hodiny, 52 minut a 59 sekund). 

































Žádné komentáře:

Okomentovat