pátek 22. července 2016

Empire State Building

Empire State Building se nachází v jižní části Midtownu, v pásmu velkých mrakodrapů, kde se tyčí nad ostatní budovy. Celkově budovu tvoří 60 tisíc tun oceli a s televizní věží na vrcholku dosahuje výšky 443,2 metrů.
 Najdeme zde proslavenou vyhlídku nacházející se v 86. patře, odkud je z výšky 320 metrů nezapomenutelný výhled na celý Manhattan a za dobrého počasí ještě mnohem dál. Přepravu osob v budově zajišťuje 62 rychlovýtahů. Cesta na vyhlídkovou plošinu do 86. patra zabere asi minutu.
 Zikkuratový mrakodrap navrhnul Gregory Johnson za pouhých 14 dní. Se stavbou se začalo 17. května 1931 a dokončena byla o neuvěřitelných 14 měsíců později. Na stavbě našlo práci přes 3400 dělníků nejrůznějších národností. Velkou část tvořili například přistěhovalci z Evropy a také indiáni kmene Mohawků, kteří se uplatnili jako skvělí železáři. Dělníci se zde každý den potýkali s nebezpečím, které na ně na stavbě číhalo. I když zde panovala opravdu vysoká bezpečnost práce, svou smrt zde nakonec nalezlo 5 dělníků. Původně se však počítalo s mnohem většími ztrátami na životech, v plánech byla předpovězena úmrtnost až 100 lidí.

Na stavbě byly použity mohutné ocelové kostry, které umožňovaly hnát budovy do značných výšek. Fasáda budovy je tvořena ze stříbřitě šedých materiálů, zejména z hliníku, niklu, žuly a vápencových desek. Všichni dělníci byli nakonec za svou práci odměněni prezidentem Spojených států Herbertem Hooverem. 
foceno z Top of the Rock - v pozadí se tyčí Empire State Building 


Chrysler Building


Vyhlídková plošina leží ve výšce 320 metrů 



Jedním z nejslavnějších filmů, ve kterém je Empire State možné vidět, je King Kong z roku 1931. Následovalo mnoho dalších filmů, ve kterých byla častokrát dokonce zničena. To se však ve skutečnosti naštěstí nestalo. Méně štěstí měly bohužel budovy World Trade Center, které byly při teroristickém útoku ze dne 11. září roku 2001 srovnány se zemí. Empire State Building se tak, ač nechtěně, stala opět nejvyšší budovou města. Pro řadu lidí však není jen mrakodrapem, ale symbolem vůle, odhodlání a hrdosti Američanů.





Žádné komentáře:

Okomentovat