sobota 23. července 2016

Union Square, Greenwich Village, Flatiron, East Village

Nezajímavější úseky Broadway jsou Madison Square, Union Square a Times Square. Velká bílá ulice, tak byl nazýván úsek u Times Square, který se táhl od 42th až po 53th Street, byl zdoben obloukovými bílými lampami, jako vůbec první třída v USA. Toulky po městě nás zavedly na Union Square, kde se konaly tou dobou demonstrace proti policejnímu násilí na černých.






passion fruit doughnut



víkendový trh






 Greenwich Village (někdy také West Village, nebo jen zkráceně Village) je jednou z nejproslulejších čtvrtí New Yorku, která se rozprostírá kolem parku Washington Square Park až k řece Hudson River. Tato velká rezidenční čtvrť je jednou z nejstarších na Manhattanu. Její název údajně pochází od pojmenování londýnského obvodu Greenwich. Není to však úplně jisté, protože holandští zakladatelé tuto oblast nazývali Noortwijck či Greenwijck, tudíž může jít i o zkomoleninu staršího názvu. V minulosti byla Greenwich Village centrem bohémství a kolébkou beatnického hnutí. Zámožní Američané se sem začali stěhovat ve 20. letech 19. století, aby utekli před epidemiemi žluté zimnice a cholery. Na konci 19. století sem pak začali přicházet první intelektuálové, spisovatelé a umělci. Po nějakém čase však pro ně začala být tato oblast velmi drahá, a proto se převážná většina z nich odstěhovala do sousedního SoHo. Dnes se zde rozkládají rezidenční vilky a budovy, jejichž nájmy se šplhají do astronomických výšek, proto zde mohou žít jen ti nejbohatší.
 Architektura této části města je poněkud výstřední s typickými nízkými budovami. Ulice jsou lemovány přízemními domky a zelenými dvorky z dřívějších dob. Tato architektura se přesně hodí k bohémskému stylu života, který zde vládne. Lidi sem lákají italské potraviny, historické kavárny, starožitnosti a pouliční umělecká představení. 

 Další zajímavou stavbou, na kterou v parku narazíte je neogotický kostel Church of the Ascension a také zde stojí první presbyteriánský kostel First Presbytarian Church.

 Jedním z nejlepších míst k setkávání i odpočinku je Washington Square Park, který byl v 60. letech 20. století uzavřen pro automobilovou dopravu. Jeho ústředním bodem je 26 metrů vysoký Washingtonský oblouk Washington Arch. Až do roku 1826 byl tento prostor používán jako veřejné popraviště, místo pro přehlídky a také zdroj hrnčířské hlíny. Vznik náměstí byl spojen také s výstavbou elegantních měšťanských domů a 12 cihlových staveb v novořeckém stylu, kterým se dnes říká „Row“. 








venčící plochy pro psy


univerzita



místní bradýřství :)


trochu pocta Keithu Haringovi




 Městský okrsek East Village býval dříve považován za část Lower East Side a s Greenwich Village nebyl nikdy spojován. Od 60. let 20. století začala také East Village přitahovat umělce, hudebníky, spisovatele a politické aktivisty, kteří se zde mísí s přistěhovalci z nejrůznějších koutů světa. Proto si zde můžete dát polskou kávu, zastavit se v židovském lahůdkářství nebo navštívit některou z indických restaurací.



 Flatiron Building, mrakodrap zvaný "žehlička". Skutečně, dvaadvacetipatrová budova, která byla postavena roku 1902 a pyšní se označením první newyorský mrakodrap, ji svým půdorysem velmi připomíná.



Madison Square Park



street art







a malá odbočka do Queens - Yankee Candle obchod :)





mini ananas ve Whole Foods


....a pravý máslový ležák Harryho Pottera :)

2 komentáře:

  1. Super článek. :) Jako podle mě jsou Spojené státy hodně podceňované. Ono spousta lidí fakt třeba ani neví, kam se pak vypravit, když tam jsou. Ale je taky pravda, že se tam nejezdí na týden nebo 14 dní, ale aspoň na měsíc. :) Ideální to je v momentě, když studujete a jedete tam na Work & Travel. To si to člověk užije nejvíc.

    OdpovědětVymazat