pondělí 18. července 2016

New York - Central park

Počátky Central Parku se začaly psát ve 40. letech 19. století. V New Yorku v té době masivně rostl počet obyvatel a v souvislosti s tím se omezoval prostor, kde by místní mohli v klidu relaxovat. Paradoxně jediným klidným místem bývaly hřbitovy, do kterých si lidé chodili odpočinout.  Po lobbingu ze strany řady významných Newyorčanů město v roce 1853 zakoupilo pozemky v tehdejší hodnotě 5 milionů dolarů, přepočteno na dnešní ceny za zhruba 150 milionů dolarů. Ještě před započetím budování parku v roce 1857 z něj museli být vystěhováni jeho obyvatelé. Těch bylo kolem 1 500 a povětšinou se jednalo o velmi chudé Afroameričany. Většina konstrukčních prací byla provedena mezi léty 1860 a 1873, za tu dobu zde byly vysazeny více než 4 miliony stromů, křovin, květin a dalších rostlin. Veřejnosti se Central Park otevřel v roce 1873. Svým položením ho rozděluje na East Side a West Side. V dnešní podobě má rozlohu 341 hektarů, je 4 kilometry dlouhý a 800 metrů široký. Celých 60 hektarů z celkové rozlohy zabírá vodní plocha. Ať v podobě různých malých jezírek anebo největšího Rezervoáru, který je zásobárnou pitné vody pro New York. 

 Dalehead arch


My jsme byli v Central Parku jako turisté celkem třikrát a "prolezli" ho skrz na skrz. Byla to taková oáza uprostřed betonové džungle. Nejdříve jsme chodili jako správní turisté s mapou a foťákem, při dalších výpravách jsme už nic z toho nebrali s sebou, naopak jsme toto povinné vybavení vyměnili za lunch a chodili jsme do parku relaxovat, šmírovat lidi kolem a dávat si něco dobrého k snědku. Navíc kousek od parku je jedna pobočka Ladureé (864 Madison Av), takže o přísun úžasných makronek bylo postaráno.


svačinka do parku





 Sheep Meadow bylo kdysi místem, kde se pásly ovce,  dnes je toto rozlehlé travnaté prostranství ideálním místem k piknikům a opalování.
 

 Severně odtud vede široká jilmová alej Mall k fontáně Bethesda, nacházející se v bezprostředním sousedství malebného jezera Lake. V Loeb Boathouse si přes léto můžete vypůjčit loďku a vydat se na romantickou plavbu po vodní hladině.

Literary walk










Fontána Bethesda s andělem uprostřed. Anděl má v ruce lilie, symbol pro čistotu vody (za časů, kdy NY sužovala cholera).





Terasa Bethesda



 Bow Bridge







 Hans Christian Andersen




 Tady chce Štěpán bydlet :)

 Alenka z Říše divů




 Belvedere Castle




Strawberry Fields na západním okraji Central Parku mezi Západní 71. a 74. ulicí. Zde se nachází mimo jiné pomník Johna Lennona, který byl zastřelen v roce 1980 na protější straně ulice před penziónem Dakota. Peníze na sazenice a provoz této mírumilovné zahrady věnovala Yoko Ono. Černobílá mozaika s prostým slovem Imagine připomíná jednu z Lennonových písní.






 Terén v celém Central Parku je uměle vytvarován, všechny kopečky i rybníky jsou dílem architekta. V celém Central Parku je přes 24 000 stromů, 9 000 dřevěných laviček, 200 druhů ptáků, 150 fontánek s pitnou vodou a 36 mostů. Údržba parku vyjde přibližně na 20 milionů dolarů ročně, většina peněz pochází z programů na ochranu životního prostředí.


 Central Park se objevil v celé řadě filmů, za zmínku stojí třeba Sám Doma 2: Ztracen v New Yorku (Hotel Plaza stojí na z rohu 5th Avenue a 59th Street) a točily zde i seriály Přátelé a Kriminálka New York, Sex ve městě…

Hotel Plaza

slavný podzemní Apple Store

Žádné komentáře:

Okomentovat