středa 20. července 2016

Socha svobody na Liberty Island

Socha svobody (Statue of Liberty) stojí na ostrově Liberty Island kousek od New Yorku. S pochodní v pravé ruce a Deklarací nezávislosti v levé je snad nejznámějším symbolem Ameriky. Je 46 metrů vysoká a stojí ještě na podstavci, který má 47 metrů. Sochu darovali USA Francouzi a byla vztyčena 28. října 1886. Jejími autory jsou sochař Frédéric Auguste Bartholdi a Gustave Eiffel. Socha svobody je doslova nabytá různými symboly a odkazy. Pochodeň v pravé ruce má být symbolem pokroku, kniha s nápisem JULY IV MDCCLXXVI v levé ruce je odkazem na Deklaraci nezávislosti. Koruna Sochy svobody se sedmi paprsky má symbolizovat svobodu vyzařovanou přes sedmero moří do sedmi kontinentů. Od roku 1984 je Socha svobody zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Světle zelená barva Sochy svobody je výsledek působení přírody na její měděný povrch, jenž je tlustý jen 2,4 mm. Vzácnější materiál je použit na pochodni, při opravách v roce 1986 byla znovu pokryta 24karátovým zlatem. Pokud v okolí Sochy svobody fouká vítr o síle okolo 80 km/h, vychyluje se pochodeň až o 13 cm.





 Trajekt na ostrov Liberty Island, kde stojí i Socha svobody, vyplouvá z jihu Manhattanu z Battery Parku.








My jsme měli "Reserve with Crown Ticket", což je nejvyšší a nejlepší varianta, která zajistí vstup do koruny Sochy svobody. Byla tam tma, smrad, horko, malé úzké schodiště.... no celkově zážitek :)























pohled na Manhattan z vody 







Žádné komentáře:

Okomentovat