úterý 19. července 2016

Guggenheimovo muzeum

Jednou z nejznámějších galerií moderního umění je newyorské muzeum Solomona R. Guggenheima, které vzniklo z původní soukromé sbírky tohoto amerického milionáře. Muzeum je umístěno v nápadné a provokativní spirálovité budově stojící na rohu Páté Avenue a 89. ulici, mezi Central Park a East River na horním Manhattanu.

Budovu muzea navrhl americký architekt Frank Lloyd Wright. Samotný Guggenheim se již stavby nedožil, zemřel v roce 1949, muzeum bylo dokončeno až o deset let později, v roce 1959. Otevření muzea se nedožil ani samotný architekt, zemřel o půl roku dříve.

Stavba kruhovitého tvaru má uprostřed volný prostor, galerie uvnitř je tak uspořádána do spirály bez oken. I když dost světla dopadá z centrální kopule, musí se obrazy uměle osvětlovat. Budova muzea je jedinou stavbou Franka Lloyda Wrighta v New Yorku. V roce 1992 zde vyrostla ještě vyšší a pravidelná věž Gwathmey Siegel Tower, kterou projektoval G. Siegel. Stavby tak dnes dohromady tvoří celek patřící k ikonám New Yorku .






Solomon Robert Guggenheim se narodil v roce 1861 ve Philadelphii do rodiny bohatého podnikatele a majitele dolů, který do USA přišel ze Švýcarska. Solomon se stal také průmyslníkem, filantropem a mecenášem, který vydělával především obchodem s mědí. Na počátku 30. let 20. století ho německá šlechtična a umělkyně Hilla von Rebay přesvědčila, aby začal sbírat moderní umění. Guggenheim usoudil, že to není špatný nápad a nakoupil několik prvních uměleckých děl.





a na závěr pistáciová zmrzlina :)

Žádné komentáře:

Okomentovat