středa 20. července 2016

World Trade Center a 9/11 Memorial

Světové obchodní centrum (World Trade Center) byl komplex kancelářských budov na dolním Manhattanu v New Yorku. Do 11. září 2001 se jednalo o celkem 7 budov, z nichž 2 nejvyšší mrakodrapy-dvojčata byly dominantou tohoto komplexu (výška 417 metrů), ale také celého dolního Manhattanu. V současné době stále probíhá rekonstrukce a výstavba nových budov a mrakodrapů nového World Trade Center. Místo je také označováno jako Ground Zero. Celý prostor původních dvou věží ale slouží jako památník a muzeum a nevzniknou na něm žádné nové budovy. Výstavba se odehrává v mimo tento prostor.

Současnou největší dominantou je nový mrakodrap One World Trade Center (původně nazývaný Freedom Tower) s výškou 541 metrů (1776 stop, což je rok vyhlášení Deklarace nezávislosti USA). Oficiálně byl postaven v roce 2013, ale dodnes se dokončuje a ještě není komerčně využíván. Má být nejvyšší budovou v USA a na západní polokouli Země a čtvrtou nejvyšší na světě.
 



 Památník obětí

Na místě původních Twin Towers se nyní nachází památník obětem zvaný 9/11 National Memorial & Museum. Jedná se o dva velké čtvercové bazény, které přesně kopírují místo původních zničených budov. Z jejich okraje padá do bazénů voda. Po okraji je uvedeno cca 2800 jmen lidí, kteří zde zahynuli, včetně neuvěřitelného počtu 343 zasahujících hasičů a paramediků, 60 policistů a dalších. Navíc tu jsou také jména obětí bombového útoku na WTC z roku 1993, jejichž památník byl zničen. V noci jsou vodopády nádherně osvětlené.



V podzemních prostorách celého památníku se nachází samotné muzeum. Jedná se o původní podzemní podlaží světového obchodního centra. Po vstupu do muzea se postupně sestupuje z nadzemní části až na dno na úroveň 6. podzemního podlaží. V prostoru jsou 2 velké čtvercové stavby – bazény s vodopády, viditelné na povrchu. Na dně prostoru jsou umístěny uříznuté konce hlavních ocelových nosníků, které byly po obvodu mrakodrapů. V části prostoru se kopalo ještě hlouběji a lze vidět i zcela obnažené základy těchto nosníků až na skálu v podloží. Uvidíte i jeden zcela obnažený velký ocelový kus, podpírající nosníky (zvaný grillage) – je to množství ocelových nosníků naskládaných na sebe do tvaru pyramidy, které podpíraly vertikální nosník a rozkládaly jeho zátěž na podložní skálu.
Příčinou zřícení původních mrakodrapů nebyl přímo náraz letadel, ale následný dlouho trvající požár, krmený leteckým palivem, kterého bylo velké množství, protože od startu letadel uplynula relativně krátká doba. Ke kolapsu ocelové konstrukce tak došlo kvůli dlouhému extrémnímu žáru a zeslabení konstrukce. Co se týká možnosti záchrany lidí z těchto věží, hlavním problémem bylo, že patra nad místem nárazu byla odříznutá, jelikož se částečně zhroutila prostřední část budov, kde jsou schodiště a výtahy. Tato vnitřní šachta nebyla nijak chráněna, od kanceláří byla oddělena jen obyčejnou zdí. Z toho se stavitelé poučili a v novém mrakodrapu One World Trade Center je celá vnitřní šachta obehnána zesílenou železobetonovou zdí. Navíc speciálně pro záchranáře bylo postaveno jedno schodiště navíc, takže se nebudou potkávat a překážet si s lidmi, kteří se evakuují dolů (což byla také jedna z velkých komplikací velmi zdržující evakuaci).
Dále je v prostorách muzea několik věcí z trosek – kus horního stožáru televizního vysílače ze severní věže, motor výtahu, částečně zničený hasičský vůz s žebříkem a několik ocelových sloupů. Ve druhé části muzea je celá časová osa událostí z 11. září 2001, mnoho souvisejících informací, lidských příběhů a předmětů získaných z trosek. Zde není dovoleno fotit ani natáčet. Dozvíte se velmi podrobné detaily o průběhu událostí (minutu po minutě co se dělo ve vzduchu a na zemi, jak reagovaly jednotlivé místní a federální agentury), jak o tom informovaly sdělovací prostředky aj. Do toho je zahrnut samotný únos letadel, dění v Pentagonu a drama na palubě letu 93, který havaroval v Pensylvánii poté, co se cestující rozhodli proti únoscům zasáhnout a zabránit jim v dalším útoku na Washington.

Nachází se zde zde několik stovek různých artefaktů získaných z trosek – osobní doklady, dokumenty, oděvy, vybavení hasičů. A uvidíte též fotografie a jména všech téměř 3000 obětí.














Žádné komentáře:

Okomentovat