čtvrtek 8. srpna 2019

14. 7. 2019 - Fushimi Inari Taisha a výlet do Uji

Tak další velmi brzké ráno v Kyotu. Opět přes den přeháňky, ale nepršelo nonstop, tak to nebylo tak hrozné. Naopak tím, že nebylo takové horko, se výšlap do kopce lemovaného oranžovými branami stal trochu snesitelnějším. Vyrazili jsme hned prvním možným vlakem (5.32), protože místo je velmi populární nejen pro turisty, ale i pro místní a stoupat v davu se nám nechtělo. Nesedli jsme na linku Nara Line a vystoupili na druhé zastávce, JR Inari Station, cesta trvala kolem pěti minut. Nemůžu říct, že tam nikdo nebyl, ale rozhodně to bylo příjemnější než odpoledne. Toto místo je opět jedním z těch, které vám stojí za to navštívit ráno a bez lidí. Atmosféra je úplně jiná. Čím více k vrcholu, tím klidnější místo, většina návštěvníků výšlap obrátí po pár stech metrech, takže i v odpoledních hodinách se dají udělat fotky bez lidí, ale musíte hodně k vrcholu...a s vlhkostí všude kolem budete splavení už po pár metrech.






Svatyně Fushimi Inari je nejdůležitější svatyní zasvěcenou božstvu Inari. Spadá pod ni dalších asi 12 tisíc svatyní, které jsou věnované tomuto božstvu plodnosti, rýže, saké, čaje, blahobytu a podnikání. Fushimi Inari je známá především pro svých 10 tisíc oranžových tori bran, které tvoří tunel nad turistickou trasou vedoucí až na vrchol 233 metrů vysoké hory Inari. Každá z těchto bran je darem od nějaké firmy či organizace, která tímto způsobem děkuje božstvu Inari za své úspěchy a prosperitu a zároveň si také chce pojistit dobré vyhlídky do budoucna. Celá túra trvá 3-4 hodiny, na konci kterých se vám z vrcholu kopce naskytne krásný výhled na celé Kjóto. Okolo stezky jsou rozeseté menší svatyně a obchůdky se suvenýry a občerstvením. My jsme až nahoru nedošli, bylo už hodně dusno, ale i tak jsme si užili výhled.






 
 
 


 

 


 Celou cestu stráží sochy lišek s červenými bryndáky yodarekake. Ty v Japonsku představují mytologickou postavu kicune, která je inteligentním tvorem s magickými schopnostmi. Mezi ty patří především transformace do lidské podoby, ve které dokáží ošálit lidi. Tyto lišky jsou také považovány za posly či přímo vtělení božstva Inari, typicky se zobrazují v páru, kde představují muže a ženu. Většinou drží v tlamě nebo pod přední tlapou nějaký symbolický předmět, kterým je nejčastěji klíč, šperk, svazek rýže nebo papírový svitek.





















 

 

  

kočičí vetřelec



havran a tori

a zase ta kočka :)
 


 
blbneme bez lidí

 
 
 

výhled na Kyoto v oparu















 



 


 
 
 

kočka nasává obětní saké...

natvrdo losovali, kdo bude mít jaký úsek na hlídání...


další poklop do sbírky...

Z Fushimi Inari jsme se vydali vláčkem na výlet do Uji, kde se nachází slavný buddhistický chrám Bjódóin. Byl postaven v roce 998 jako venkovské sídlo ministra. Nejslavnější součástí chrámu je Fénixova síň (také nazývaná Amidova síň), do které se bohužel nedalo letos dostat, protože opravovali přístupový mostek. 



Uji je i vyhlášené speciální odrůdou zeleného čaje. My jsme si ho dali ve zmrzlině a máme také pleťovou masku se zeleným čajem z této oblasti.



 

Fénixova síň byla dokončená v roce 1053 a skládá se z hlavní, obdélníkové budovy, která má po stranách dvě, do „L“ tvarovaná, křídla (kryté chodby) a směrem dozadu „ocasní“ krytou chodbu. Hlavní budova stojí před velkým umělým jezírkem. Na střeše síně jsou sochy fengchuanga, čínského fénixe, v japonštině nazývaného hóó. Uvnitř je na vysokém podstavci uchovávána zlatá socha buddhy Amidy pocházející z roku 1053. 







Replika chrámu v polovičním měřítku byla v roce 1968 postavena v Údolí chrámů na Oahu na Havajských ostrovech.







Pro svou dlouhověkost a kulturní význam je chrám vyobrazen na japonské desetijenové minci. 











 
 




a kvůli této opravě se do síně nemůže...




i záchody tu mají stylové zasouvací dveře

zmrzlina se zeleným čajem z Uji



a hurá do Kyota

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Hned bych se tam vrátila...ale na podzim nebo na jaře, to letní vedro v kombinaci s vlhkostí je šílené...

      Vymazat