pátek 23. srpna 2019

Výlet na Slovensko I. - Vysoké Tatry - Štrbské pleso, Tricklandia, Jazierka lásky

V srpnu jsme vyrazili na 2 dny do Tater. Ubytováni jsme si našli na poslední chvilku přes booking.com v Apartmánu Crocus 313, který měl úžasnou polohu hned vedle nádraží. Ke Štrbskému plesu to bylo pár minut chůze. Dokoupili jsme si bufetové snídaně v hotelu na recepci (10 euro), protože se ukázalo, že náš apartmán není součástí hotelu, byť ho hotel nabízí, ale je soukromý a hotelové služby jsou za příplatek. V ceně jsme měli místo v parkovací garáži, tak jsme nemuseli řešit, kam zaparkujeme auto. Ono v sezóně to tu byl slušný přetlak lidí, aut, všeho. Příště už pojedeme rovnou vlakem, spojení je dobré...a cesta autem přes zasekané cesty trvala o hodinu a půl déle, než měla. 









hotelová snídaně




Z netu jsme zjistili, že městská část Štrbské Pleso hostila v minulosti dvakrát mistrovství světa v klasickém lyžování (1935 a 1970). Je to nejvýše položená turisticko - léčebná osada ve Vysokých Tatrách. Její největší část rozkládá se na jižním břehu Štrbského plesa v nadmořské výšce 1346 metrů. Žije tu asi 350 stálých obyvatel. Samotné jezero je klasické morénové ledovcové jezero, moréna je společná pro Furkotskou a Mlynickou dolinu. Je druhým největším na slovenské straně. Má rozlohu 19,76 ha, je 640 metrů dlouhé a 600 metrů široké. Dosahuje maximální hloubky 20 metrů.

Bydleli jsme od Štrbského plesa opravdu jen pár minut chůze, tak jsme se sem chodili dívat v různé časy, nejkrásnější bylo večer a ráno, kdy kolem nekorzovaly davy lidí a všude byl klid. V Japonsku byli nejhlučnější čínští turisté, tady to byli Poláci. Na plesu je možné půjčit si lodičku, nám to ale přišlo nepatřičné, nějak to rušilo ten celkový dojem. Taky jsme zjistili, že místo je oblíbenou lokací pro polské novomanželské fotky. V podstatě tu byly desítky nevěst a ženichů, kteří se snažili najít místo pro své umělecké fotografie. Bylo legrační je pozorovat. 


ranní ptáče fotky urve bez lidí











 



 























 
 

 a ranní fotky...









 A večerní fotky...





 

 


Tatranská elektrická železnica spojuje Poprad přes Starý Smokovec se Štrbským Plesem a Tatranskou Lomnicí. Byla otevřena v roce 1908, na Štrbské Pleso se jezdí od roku 1912. Na trati dlouhé 35,05 km se specifickým rozchodem kolejnic 1000 mm se překonává celkové převýšení 580 metrů. Překvapilo nás, jak málo spoje jezdí i v hlavní sezóně. Cestování je jinak pohodlné, akorát to jsou hrozné couráky :) Taky jsme si říkali, že by měli zavést vagóny pro ty, kteří již byli na túře, a ty, které to teprve čeká. Hezky řečeno, občas někdo nevoněl tak, že to bylo k nevydržení... a v natřískaném vláčku to opravdu nebylo příjemné.




 

 Zajeli jsme si na výlet do Tricklandie ve Starém Smokovci. 




























 








 
 

A večeři jsme si dali ve vyhlášené restauraci Zubačka, která je součástí hotelu Crocus. Pomalá a neprofesionální obsluha, hovězí steak nežvýkatelný. Na jídlo, a dokonce i pití jsme čekali velmi dlouho. Na druhou stranu batátové hranolky byly skvělé, zelenina také, ale platíte-li skoro sedmdesát euro útratu, očekáváte, že vše bude tak, jak má. Už jsme tam znovu nešli.










batátové hranolky

Ranní procházka k Jazierkům lásky... v sedm ráno tu nikdo nebyl :) Původní název byl Štrbské rybníky, ale to nezní tak romanticky. Zakladatel osady Štrbské Pleso, Jozef Szentiványi, je využíval pro odchov pstruhů.







Žádné komentáře:

Okomentovat