neděle 11. srpna 2019

20. 7. 2019 - Osaka - Chrám Shitennōji, Abeno Harukas, ZOO, Shinsekai, Kuromon Market

Štěpán se nám nevešel do dveří pokoje...
Tak konečně slunečný den v Osace. Ráno jsme trochu lelkovali na Dotonbori, stejně bylo zvláštní vidět ta místa bez lidí. Propadla jsem figurkám z hororu Dětská hra...tak jsem si postupně "vyžrebovala" několik různých :) zde zrovna nevěsta Chuckyho. Měli jsme dvoudenní Amazing pass, tak jsme den věnovali atrakcím v Osace. Pokud chcete navštívit víc míst, vyplatí se, v ceně je i neomezená doprava.







obří obchod Donki a jeho ruské kolo


ranní Dotonbori

a symbol Osaky - Glico man


Chrám Shitennōji je považovaný za kolébku japonského buddhismu. Ačkoli byl mnohokrát přestavěn, založen byl pravděpodobně v roce 593, je tedy nejstarším buddhistickým chrámem v Japonsku. Jeho založení má na svědomí princ Shōtoku, kterého známe jako autora jedné z nejstarších japonských písemných památek, Ústavy o sedmnácti článcích. Většina budov v areálu chrámu pochází z poslední přestavby v roce 1963. Ráno tu nikdo nebyl, tak se nám tu moc líbilo.
























Další naše kroky směřovaly k mrakodrapu Abeno Harukas, tady jsme si spravili chuť ze včerejší vyhlídky z Umeda Sky Building, kdy bylo zataženo a pršelo. 




Abeno Harukas je největší mrakodrap v Japonsku. Tyčí se do výšky 300 metrů, v přízemí je budova propojená s rušným nádražím. Vyjedete rychlovýtahem do šedesátého patra budovy, kde se nachází prosklená observatoř s 360° výhledem. Stálo to za to. Vstupné nebylo malé, ale vyplatí se, pokud si chcete užít Osaku z výšky.












 


























Tennoji ZOO byla otevřena v lednu 1915 jako třetí v Japonsku. Na zhruba 11 hektarech žije asi 1 000 zvířat (více než 200 druhů), od lvů a šimpanzů až po populární koaly, novozélandské kiwi (které lze pozorovat pouze v ZOO Tennoji), hrochy a nosorožce. Nachází se zde i červená panda. Trochu jsme se báli, aby to nebylo jako v Himeji, ale je to tu pěkné, i když malé. Zvířata byla mnohem veselejší a zejména medvědi řádili o sto šest. :)










 



















 



 








Japonci říkají, že Osaka je jedno z nejnebezpečnějších měst a čtvrť Shinsekai je prý jedno z nejvíc nebezpečných míst v Osace. 



Oblast byla vystavěna 1903 po úspěchu národní průmyslové expozice EXPO, která do okolí přitáhla přes pět milionů lidí během pouhých pěti měsíců. Krátce poté, co byla výstava skončena, se začalo pracovat na přestavbách Shinsekai. Paříž byla vybrána jako model pro severní polovinu, zatímco jižní část byla postavena tak, aby napodobovala Coney Island v New Yorku.



Tady se nachází vyhlášená restaurace s rybou fugu. Fugu, česky čtverzubec, obsahuje smrtelně jedovatou látku, která musí být před přípravou odstraněna. Pro přípravu fugu v restauraci je tedy nutné vlastnit licenci, která je podmíněna náročným výcvikem. Každopádně se říká, že i v dnešní době každý rok na jed z fugu umírá několik lidí, kteří se pokusí ji připravit svépomocí v domácích podmínkách. V rybích sádkách jsou však dnes běžně šlechtěny fugu bez jedu. Fugu je prý jediné jídlo, které má japonský císař zákonem zakázáno jíst.



 Ve středu čtvrti stojí Tsutenkaku Tower. Věž byla postavena v roce 1912 po vzoru pařížské Eiffelovy věže. I když byla během druhé světové války vyřazena z provozu, byla v roce 1956 opět zrekonstruována. Současná věž má výšku 103 metrů a hlavní hvězdárna je ve výšce 91 metrů. 





jídlo z fugu





svačinka opět takoyaki


chobotnicové koule takoyaki


Kuromon Ichiba Market znamená v překladu trh černé brány, protože u něj stávala až do požáru v roce 1912. Samotný trh byl otevřený v roce 1902 a má délku téměř 600 metrů se 170 obchody, z nichž většina se specializuje na nejčerstvější a nejkvalitnější maso, zeleninu, vejce a další ingredience z celého Japonska i ze zahraničí. Dali jsme si tu hlavně opět mořské plody, syrové ryby se prostě nepřejím. Měli i kóbské hovězí a fugu specialitky.












mušle na špejli 





pán navléká perly z mušlí




sleva na tuňáka

chobotničky na špejli

 Narazili jsme i na živou fugu a restauraci, kde se maso zpracovávalo a ryba se zbavovala jedu, naprosto fascinující pokoukaná...


živá fugu







kóbské hovězí

humr

víkendové davy


HEP Five obchoďák s ruským kolem


pidi kolo kolem obchodního domu




  

Žádné komentáře:

Okomentovat