sobota 17. srpna 2019

29. 7. 2019 - Tokyo - Starbucks Reserve Roastery, Asakusa, Sensoji, Hachiko, Shibuya, Metropolitan Government Building


Ráno jsme vynechali snídani a dojeli si do čtvrti Meguro do Starbucks Reserve Roastery, který se v Tokyu otevřel teprve v únoru 2019. Po světě je jich jen pár. Pro mě to byl zážitek. Má několik pater, je to taková alchymistická dílna. Praží tu kávu, pečou vlastní pečivo, je tu čajovna, bar s drinky se speciální kávou, dají se tu ochutnat specialitky, které jinde nejsou, navíc krásný měděný design. Taková oáza uprostřed uspěchaného světa. V době slavnostního otevření se tu čekaly mnohahodinové fronty, abyste se dostali dovnitř, teď ráno tu ale byl klid. Pouze v metru nás míjel hlouček policistů, který nesl v plachtě mrtvolu, které klingaly nohy a vlasy ven. Tak trochu šok po ránu...































parmská šunka, parmezán, čerstvě upečená houska...










Čtvrť Asakusa byla při bombardování za války značně poškozena. Je součástí oblasti, které se říkalo “dolní město”, protože je položena nízko, v okolí řeky Sumida. 

pivovar Asahi
Chrám Sensoji je známý také pod jménem Asakusa Kannon a k jeho vzniku se váže příběh. V roce 628 dva rybáři, Hinokuma Hamanari and Takenari, vylovili z řeky Sumida zlatou sošku bohyně milosrdenství Kannon. Hodili ji zpátky do řeky, soška ale stále vyplavávala na povrch a vracela se k nim, a tak si ji rozhodli nechat. Ve vesnici jim pak poučený panovník vysvětlil, jak vzácná tato soška je a rozhodl se jí vystavit chrám. V roce 645 k němu svatý muž Šókai přistavěl buddhistický klášter. Jeho sláva potom postupně rostla až do jeho vrcholu na počátku 17. století, kdy z něj šógun Tokugawa Iejasu učinil svůj rodinný chrám. I když celý areál přežil velké zemětřesení v roce 1923, bombardování za druhé světové války se mu stalo osudným, a tak je většina současných budov nově zrekonstruovaných. Místo je to velmi slavné a turisty i místními vyhledávané. I když jsme tu byli dopoledne, všude již bylo spousta lidí. 

Brána hromu s obrovskými lampiony je vstupní branou do celého areálu, hlídají ji sochy boha větru a boha hromů a blesků. Ta původní lehla popelem v roce 1865 a znovu vztyčena byla až v roce 1960.
 


nákupní ulička vedoucí k chrámu












 

vykuřovadlo senkó s ozdravným kouřem






pagoda





koi kapříci




Omikuji je předpověď štěstí. Z předpovědí, kterých je mnoho, si můžete vytáhnout jak dobrou, tak i tu špatnou. Na dřevěném pultu jsou kovové boxy, zatřeste s nimi a vyndejte si jednu dřevěnou hůlku. Na hůlce je vyraženo japonské číslo v kanji. Najděte váš znak vyražený na šuplíku, vložte hůlku zpět do kovového boxu a vytáhněte si jeden papírek ze svého šuplíku. Na jedné straně je japonská kaligrafie a na druhé japonský, čínský a anglický přepis, který vám předpoví, jaký bude váš rok a co nového se může udát ve vašem životě. Při špatné předpovědi postupujte tak, že papírek složíte do proužku a uvážete ho na šňůru k dalším nechtěným předpovědím, tímto věštbu odmítnete a nemusí se vyplnit.


věštby v šuplíčku

odkladiště nepříznivých věšteb

má věštba







Tokyo Sky Tree







 





svačinka




 Čtvrť Shibuya a slavná křižovatka Shibuya Crossing...






Socha Hachiko - pes Akita Inu žil v letech 1925 až 1935 a svého pána Hidesaburó Uena bezmezně miloval. Každý den ho doprovázel na jeho cestě do práce a večer na něj potom čekával právě před vlakovou zastávkou Shibuya. Za rok ale Hidesaburó nečekaně zemřel a o Hachika se začali starat jeho příbuzní. Pejsek každý večer utíkal zpátky na nádraží v naději, že se jeho páníček dnes konečně vrátí. Vydrželo mu to devět let a díky článkům jednoho z Uenových studentů se Hachiko stal celonárodním hrdinou a jeho věrnost a loajalita, tolik ceněné japonské hodnoty, dojímali lidi po celém Japonsku. Socha tohoto výjimečného pejska, jakožto exemplárního příkladu oddanosti, dnes stojí přímo u slavné křižovatky Shibuya a je populárním místem setkávání. 


nejrušnější křižovatka světa



 Courání po Harajuku a zase Takeshita Dori...



cukrová vata

obchod se slavnými brambůrky


Výhled na město ve čtvrti Shinjuku je možný zdarma  z Metropolitan Government Building. V posledním patře v téhle zvenku nenápadně vypadající budově v mrakodrapové čtvrti se nachází vyhlídka na město. Je to budova radnice, projdete bezpečnostní kontrolou a můžete se kochat. Mají tu i piano a hudební doprovod. :)


bedrunky

příprava na olympiádu









piano na observatoři





 


 Kachní soba k večeři...





1 komentář: