sobota 17. srpna 2019

27. 7. 2019 - Tokyo - Císařské zahrady a palác, Harajuku, Yoyogi park, Meiji Jingu, Lush Harajuku

Na dnešek bylo naplánované Tokyo, tudíž jsme stihli i hotelovou snídani. Výhled z našeho pokoje byl na hřbitov, z restaurace také, tady ho ale skrývali číšníci závěsy, které jsem jim pokaždé roztahovala, což je vytáčelo. Mě zas vytáčelo maskování toho, co hosté stejně viděli z oken pokojů. Je tedy pravda, že já obvykle lezu i na parapet...




 Po snídani na metro a hurá k císaři...



Navštívili jsme tzv. Východní zahrady Císařského paláce (Higaši Gjoen), které byly veřejnosti zpřístupněny v roce 1968, tedy v době, kdy byla postavena současná budova paláce. Zde se nachází jeden z mála pozůstatků edského hradu, vodní příkop a několik zachovalých strážných věží z poloviny 17. století. Hlavní vstup do zahrad tvoří brána Ote-mon, která je sice pouhou replikou ze 70. let 20. století, ale stojí na místě, kudy se původní branou kdysi procházelo do starého hradu. Projdete kontrolou, dostanete plastovou kartičku, kterou zase odevzdáte, když budete odcházet, mají tak přehled, kdo je ještě uvnitř, a můžete se jít kochat do zahrad. Vstupné se neplatí. Zahrady nejsou nijak úžasné, ale je moc příjemné si užít chvilku klidu v zeleni v pulzujícím betonovém Tokyu. Nám se tu ale letos moc nelíbilo, zahrady jsou v rekonstrukci, průchody jsou mezi jednotlivými částmi uzavřeny a spíš jsme tu všichni bloudili a hledali cestu ven.






















































Japonská vládnoucí dynastie svůj původ odvozuje od bohyně Slunce, Amaterasu, jejímž přímým potomkem měl být první japonský císař Džimmu. Ten se stal zakladatelem dodnes vládnoucí dynastie v roce 660 př. n. l. Současný císař Naruhito je v pořadí již 126. japonským císařem ze stejného rodu. V roce 1868 poslední šógun rezignoval a odevzdal veškerou moc do rukou císaře Mucuhita. Ve stejném roce se sídlo císaře přesunulo z tradičního Kjóta do dnešního hlavního města, Tokya. Zde japonský císař s rodinou sídlí dodnes. 
Současná budova císařského paláce stojí na místě, kde stávala pevnost ze 14. století, kterou šoguni v 16. a 17. století přestavěli tak, že se ve své době dokonce jednalo o vůbec největší hrad na světě. Když císař Meidži přesídlil z Kjóta do Tokya, nechal na místě starého hradu postavit nový dřevěný palác. Ten však lehl popelem během amerického bombardování Tokya za druhé světové války. Domov současného císaře je tedy sice postaven v tradičním stylu, ale ve skutečnosti se jedná o moderní stavbu postavenou ze železobetonu v roce 1968.

Nejlepší výhled na palác se naskytne z tzv. Císařského náměstí. Kdysi si na tomto místě stavěli své paláce nejvěrnější přívrženci vládnoucích šógunů, ale tyto budovy byly po přesídlení císaře z Kjóta do Tokya strženy. Z tohoto prostranství je nejlepší možný výhled na Císařský palác, ale také na půvabný dvou obloukový kamenný most Nijubashi, který tvoří hlavní vchod do paláce. 

 
 











Japonsko na podzim bude hostit MS v ragby 2019, poblíž Tokyo station už lavičky měly patřičnou výzdobu.  



 




budova nádraží Tokyo station


odpočet do olympiády 

Kousek od rušné čtvrti Harajuku se rozprostírá park Yoyogi. Parkem vede široká cesta, kterou lemují vzrostlé stromy. Cestou narazíte na stěnu poskládanou ze saké barelů. Šest barelů na výšku a 36 na šířku, každý z nich je pomalovaný jiným vzorem a unikátním japonským symbolem. Jsou tu i sudy na whisky. U vchodu stojí krásná velká brána, která je vyrobena z 1500 let starého cypřiše pocházejícího z hory Mt. Tandai na Taiwanu. Cestičkou se dojde až k slavné Meiji Jingu Shrine, teď o víkendu tu byly davy lidí. 










Meiji Jingu je asi nejznámější šintoistická svatyně v Tokyu. Byla postavena v roce 1920 a je věnována zbožňovaným duchům císaře Meijiho (zemřel v roce 1912) a jeho manželky císařovny Shōken. Císařští manželé zde chodili na procházky. Za 2. světové války byla svatyně zničena bombovými nálety spojenců. Roku 1958 byla obnovena díky soukromým finančním darům. Stavebním materiálem je sekvojové dřevo zkombinované s měděným plechem. 











 Víkendový mumraj v Harajuku a slavná nákupní ulička Takeshita Dori.





A neodpustili jsme si ani návštěvu Lush Harajuku, který se specializuje jen na koupelové bomby. Prodává se tu asi deset druhů, které se nedají koupit nikde jinde...


























 Zatoulali jsme se do Alice on Wednesday, byli jsme v něm už v Osace, ale tady byl obchůdek větší.






















A malé občerstvení na ulici...


 V Shinjuku jsme potkali hudebníky...

  


 A večer zase sashimi.... Štěpánovi se už stýskalo, tak má japonský řízek :)



miso polévka



Žádné komentáře:

Okomentovat