sobota 17. srpna 2019

28. 7. 2019 - Yokohama - Minato Mirai, přístav, Nippon Maru, The Landmark Tower, čínská čtvrť, Ramen Museum


Na japonském ostrově Honšú se nachází druhé největší město Yokohama, které je významným centrem obchodu, námořní dopravy a zahraničních styků. Až do poloviny 19. století zde stávala jen malá a bezvýznamná rybářská vesnička, která se postupem času přeměnila na moderní a pulzující metropoli s největším přístavem v Japonsku. Město je situováno na poloostrově a je omýváno vodami Tokijského zálivu. Hlavní japonské město Tokio je vzdáleno přibližně 30 km.

Obrovská rána byla Yokohamě zasazena v roce 1923, kdy zde velmi silné zemětřesení srovnalo se zemí až 95 % města. Tato katastrofa si navíc vyžádala 40 tisíc lidských životů, přeživší obyvatelé zase přišli o střechu nad hlavou. Jen co se z této tragédie město alespoň trochu vzpamatovalo, přišla 2. světová válka, během níž byla zničena asi polovina města. Po skončení války začala být Yokohama využívaná jako základna pro americké vojáky.

Yokohama se nachází kousek od Tokya, je to tedy ideální místo na jednodenní výlet. Vyrazili jsme klasicky brzy ráno, linka JR Shonan Shinjuku tam jede asi 30 minut. Zpátky jsme se svezli shinkansenem, což byla naše poslední jízda rychlovlakem, nepočítám-li cestu na letiště. Dorazili jsme na Yokohama Station (pozor neplést si s Shin Yokohama - tam jezdí shinkanseny) a pěšky se vydali do přístavu, procházeli jsme se u vody, prošmejdili parky a nakonec jsme zakotvili na lodi Nippon Maru, kterou jsme původně neměli ani v plánu. Vyjeli jsme nejrychlejším výtahem na světě na Sky Garden Observatoř a prohlédli si Yokohamu z výšky. Nacpali jsme se knedlíčků v čínské čtvrti a pak to završili ochutnávkou ramenu v Ramen Museu. Celkově to byl moc prima den, jen kdyby odpoledne už nebylo nesnesitelné vedro...příště snad někdy na podzim/na jaře? :)))



známé URTH caffé má pobočku i v Yokohamě







 



sculptury v přístavu






foukalo a ráno bylo moc příjemně 





fronta


 

starý Pier 21

ještě klasické telefonní budky


 Zábavní park Cosmo world s ruským kolem, které zároveň ukazuje i čas.


Dopoledne jsme se potloukali v části Minato Mirai 21. Jde o oblast zmodernizovaných doků, které jsou jedinečné svou nápadnou architekturou. Doky byly přestavěny tak, aby odolaly i tomu nejsilnějšímu zemětřesení.Této části města výrazně dominuje budova The Landmark Tower.




kudy jako máme jít??










 











Nippon Maru byla postavena v roce 1930 a je to vysloužilá plachetnice, která je trvale zakotvena v Minato Mirai a je přístupná veřejnosti. Můžete si prohlédnout strojovnu, příď a záď, kapitánský můstek, kajuty, jídelnu, ošetřovnu. Celkově jsme tu strávili více než hodinu a prohlídka nás bavila.





Nippon Maru a nejvyšší mrakodrap v Yokohamě









































































The Landmark Tower je druhou nejvyšší budovou v Japonsku (vyšší je Abeno Harukas v Osace od roku 2012), do horního patra (273 metrů) vás vyveze nejrychlejší výtah na světě. Výtah totiž dokáže překonat výšku 750 metrů za pouhou jednu minutu. Z vyhlídkové terasy Sky Garden se vám pak naskytne úžasný 360° výhled na celé město. Stavba byla vztyčena roku 1993 podle návrhu amerického architekta Hugha Stubbinse.






























Krásnou promenádou jsme se pak vydali k další zajímavosti - k Red Brick Warehouses. Tyto bývalé skladní budovy dnes slouží jako nákupní zóna.


















 







Ve městě nechybí ani rozlehlá Čínská čtvrť, kde žije kolem 2500 čínských obyvatel. Je tu spousta obchůdků a restaurací. My tu sehnali naše čínské porcelánové lžičky na polévku. 





čínské knedlíčky s různou náplní










V Yokohamě se nachází také Ramen Museum. V galerii v prvním patře možné zhlédnout historii japonských nudlí, včetně instantního ramenu. Nachází se zde různé nudle, polévky, polevy a misky používané napříč Japonskem a výstava ukazuje, jak se vyrábějí nudle. Ve dvou suterénních podlažích si mohou návštěvníci prohlédnout 1: 1 repliku některých ulic a domů Shitamachi, starého města Tokia, kolem roku 1958, kdy popularita ramenu rychle rostla. Najdete zde devět restaurací Ramen, z nichž každý nabízí pokrm ramen z jiné oblasti Japonska. Dělají tu menší porce, abyste mohli ochutnat více druhů.


















a náš výběr






 A něco rybiček k večeři... 







Žádné komentáře:

Okomentovat