sobota 10. srpna 2019

18. 7. 2019 - Nara a jelínci sika



Starověké město Nara, které se stalo kolébkou japonského buddhismu, je dnes hlavně známé kvůli obrovské koncentraci jelenů sika a historickým památkám i klidnému zenovému prostředí. V letech 710–794 byla hlavním městem říše. Hlavní města se tradičně přesouvala s novou vládou císaře. Lidé totiž věřili, že bohové zajistí delší život císaři i že se tak vyhnou přírodním katastrofám. V roce 1998 byly některé památky v Naře zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, pod společným označením „Památky na starobylou Naru“. Do Nary jsme vyrazili hned ráno, je tam přímý JR spoj, který dorazí k jelínkům za cca 40 minut.  






 Právě v tomto parku Nara Koen je soustředěna většina cenných chrámů a mnoho dalších významných buddhisticko-šintoistických staveb. Kromě toho se po parku prohání stáda krotkých jelínků, kteří se nechávají krmit z ruky. Místními obyvateli jsou jeleni považováni za posly bohů. Za 150 jenů se tu prodávají speciální jelení sušenky a jeleni je celkem drsně vymáhají, když je u vás vidí. Celkově je tu spousta jelenů, ale také davy turistů, kteří si svého jelena chtějí nakrmit a vyfotit. Varovné cedule, že jeleni jsou divocí a můžou vás pokousat nebo potrkat nelžou.

  





Chrám Kófukudži z roku 669 je situovaný nedaleko jezera Sarusawa. Původně se v areálu tohoto chrámu nacházelo 175 budov, dochovat se jich však podařilo jen několik. Zdejší pětipatrová pagoda v minulosti několikrát lehla popelem. Naštěstí byla vždy znovu obnovena a ta stávající pochází z roku 1426. Ve Východní zlaté síni chrámu je ukryto několik drahocenných soch. V Síni pokladů je uložena jedna z nejvýznamnějších sbírek buddhistického umění v celém Japonsku.

Central Golden Hall

Octagonal Hall


pagoda




Nara park a jeleni




 



 





 

obchod se sušenkami
 


Nara National Museum

 

japonská žába v leknínovém jezírku

 

 



 
 



 
 



 

 

Nandaimon Gate

 
 

 Nejzajímavější památkou Nary je největší dřevěná stavba na světě – chrám Todaiji, uvnitř kterého se schovává 15 metrů vysoká bronzová socha Velkého Buddhy, která je největší svého druhu na světě, na její dlaň se prý vejde 14 lidí.



Todaiji's main hall

 

Výška sedící sochy: 14,98 m
Výška lotosového podstavce: 3,04–3,05 m
Hlava: 5,33 m
Šířka očí: 1,02 m
Šířka úst: 1,33 m
Nos: 0,5 m
Výška uší: 2,54 m
Délka prostředníčku: 1,08 m
Velikost dlaně: 1,48 m
Délka levého chodidla: 3,74 m


 Pozlacená socha Buddhy je odlitá ze stovek tun bronzu, rtuti a rostlinného vosku. Kvůli neustálým epidemiím a častým přírodním katastrofám dal císař Šomu postavit tuto sochu, která měla Japonsku pomoci. Na jeho stavbě se podílela skoro polovina tehdejšího Japonska a spotřebovala se takřka veškerá produkce bronzu a to tehdy zemi velmi těsně přiblížila k úplnému bankrotu. Při požárech a zemětřeseních jí několikrát spadla hlava, ta nynější pochází z roku 1692.






 Za Buddhou je nevelký otvor vyvrtaný do dřevěného sloupu. Traduje se, že kdo se otvorem dokáže protáhnout, dosáhne nirvány. Velký Buddha je uložen v ústřední síni chrámu Todaiji, která musela být v minulosti několikrát opětovně postavena.  Rozměry chrámu jsou kolem 60×50×50 metrů. I když celý chrám z roku 1709 dnes dosahuje jen dvou třetin původní velikosti, je stále největší dřevěnou architektonickou památkou na světě.



 


 









Tamukeyamahachimangu










 

focení svatby
 






 



Snad nejznámější a nejvíce fotografovanou šintoistickou stavbou v Naře je Velká svatyně Kasuga. Původní budova byla dokončena roku 701, ale aby byly dodrženy principy rituální čistoty, musela být každých 20 let zbourána a nově přestavěna. V průběhu staletí se tak stalo nejméně 50 krát, dnešní budova však zůstává od roku 1863 nezměněna. Svatyni obklopuje původní nedotčený prales a přístupová cesta k ní je lemována kamennými a bronzovými lucernami, kterých má být 3000. 


























 












sudy na saké
 



a sehnala jsem Hance Echino :)

a večeře 

Žádné komentáře:

Okomentovat