sobota 24. srpna 2019

Výlet na Slovensko II. - Vysoké Tatry - Lomnický štít/sedlo, Solisko, Levoča, Oravský hrad

Po snídani ráno jsme vyrazili směr Tatranská Lomnica - cíl: Lomnický štít... respektive Skalnaté pleso a Lomnické sedlo. Lanovka k Lomnickému štítu byla již několik dní beznadějně vyprodaná. Chcete-li jet až nahoru, v sezóně je nutné objednat opravdu s předstihem. Původní předpověď počasí byla depresivní, mělo být zataženo a pršet. Nakonec nám počasí přálo a bylo i něco vidět. Ke Skalnatému plesu se jede s přestupem kabinkovou lanovkou, na sedlo pak sedačkovou...a pořádně tam fouká :)  Mile nás překvapilo, že ráno byly električky prázdné, jinak obecně v létě je to spíš masakr. 



 
výhled z vláčku


 

Od roku 1973 z Tatranské Lomnice na Skalnaté pleso (1772 metrů) jezdí kabinková lanovka (jeden přestup). Po poslední rekonstrukci z roku 1995 je přepravní kapacita 900 osob za hodinu v jednom směru. Dolní stanice v Tatranské Lomnici se nachází pár minut od nádraží. Dole byla mlha, tak jsme se báli, že nebude nic vidět...






 
   

Pohled na Lomnický štít od Skalnatého plesa
 



 








 


 

Překvapilo mě, jak málo vody bylo v plese. Dočetli jsme se, že v roce 1937 se začal realizovat projekt, který měl ze Skalnatého plesa udělat nejvýše položenou tatranskou osadu. Postavil se postupně komplex stanice lanovek a hotel Encián. Těmito stavbami v citlivém přírodním prostředí se narušila moréna okolo Skalnatého plesa, jehož voda tak začala prosakovat a pleso postupně mizet. Bohužel se tomu dodnes nepodařilo zamezit, takže hladina plesa velmi kolísá a na konci léta z něho zbývá většinou jen malá část. Vody tam opravdu moc nebylo :(

 

lanovka na štít

pohled do údolí

 

 

  



   
 
Lomnický štít


 
Skalnaté pleso
 

 

Sedačková lanovka vás vyveze za 7 minut na Lomnické sedlo, odkud je velmi pěkný výhled do okolí Lomnického štítu. Viditelnost byla dobrá, tak nás tolik nemrzelo, že lanovka na štít byla vyprodaná. Strašně cestou foukalo a citelně se ochladilo, ono přece jen ta výška je už znát. Zvláštní bylo, jak málo lidí sem jelo, jsme rádi, že jsme nakonec dokoupili jízdenku až sem. Stálo to za to.




 
 

 
   



 
 
nožky ve vzduchu :)
 
 
 
 
 



 

 
 
 

Lomnický štít
 
 

  

 
 




 A hurá na další výlet, s přestupem jedeme zase zpátky na Štrbské pleso a odtud chceme lanovkou na Solisko. 





Na Solisko  jezdí sedačková lanovka a převýšení 428 metrů k Chatě pod Soliskom zdolá asi za sedm minut. Nám bohužel během cesty začalo dost pršet a foukalo, tak jsme další túru nedělali. Vyjeli jsme nahoru, trochu se prošli a jeli zas dolů. Počasí v horách je opravdu velmi proměnlivé.


  
 
 
 
Vodopád Skok
Pohled na Štrbské pleso ze Soliska v mlze
  

 



Večeři jsme si dali ve Staré Poště, opět průměrné jídlo a navíc velmi dlouhá čekací doba. Tatry jsou nádherné, ale služby zde velmi pokulhávají. Bohužel.



večerní relax a lush Splash koule


Cestou domů jsme ještě zajeli do Levoče a stavili se pod Oravským hradem. Dovnitř jsme na prohlídku nešli, ale plánujeme, že si tam brzy uděláme výlet.

Levoča je od roku 2009 je pod ochranou UNESCO. Téměř celé město je obklopeno středověkými hradbami se třemi městskými branami. Levočské náměstí patří mezi největší středověká náměstí tohoto typu v Evropě. Zachován zůstal jeho původní tvar i renesanční domy.


interiér evangelického kostela


radnice







 a ještě cestou domů Oravský hrad...





Žádné komentáře:

Okomentovat